Kako prepoznati lažni med? Pčelari savjetuju kako u 8 koraka izbjeći “lažnjak”

Kako prepoznati lažni med? Pčelari savjetuju kako u 8 koraka izbjeći “lažnjak”

Link na izvornu vijest

Med je jedna od najzdravijih namirnica koja se u prehrani koristi od davnih vremena. U pitanju je proizvod medonosnih pčela dobiven prikupljanjem nektara i drugih biljnih sokova koji se prerađuju u pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen u saću kemijskim reakcijama pretvara se u med.

Kako upozoravaju stručnjaci, tržište Europske Unije preplavljeno je lažnim, falsificiranim medom koji zbog velike količine šećera može imati posljedice po zdravlje. Kako objašnjavaju pčelari postoji 8 jednostavnih koraka kako prepoznati pravi od lažnog meda.

1. Kristalizacija

Med ima potpuno prirodnu osobinu kristalizacije što duže stoji, a koliko će mu trebati vremena za kristalizaciju ovisi od vrste. Najbrže se kristaliziraju bagremov i livadski med, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira koliko i gdje stoji.

2. Med na kruhu

Namažite med na suhi kruh, ukoliko je med pravi vrlo brzo će se na kruhu stvoriti korica od meda, u suprotnom će se kruh samo navlažiti zato što lažni med sadrži dosta vode.

3. Mjehurići u staklenci

Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti staklenku meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojavit će se mjehurić kruškastog oblika koji će se podizati s vrha ka dnu staklenke. Ukoliko ga nema u pitanju je falsifikat.

4. Med u vodi

Žlicu meda spustite u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalijepljen za žlicu i spustiti se na dno. Lažni će početi brzo da se otapa u vodi.

5. Test s mravima

Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Pravi med ovi insekti ne diraju zato što pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

6. Zagrijavanje

Nekoliko žlica meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici. Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

7. Papirnati ručnik

Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirnati ručnik. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i bez problema će proći kroz papir.

8. Deklaracija

Proizvođači meda su dužni na deklaraciji naznačiti sastav meda, ima li i koliko dodataka. Pravi med nema nikakvih dodataka zato obratite pažnju na deklaraciju.

The post Kako prepoznati lažni med? Pčelari savjetuju kako u 8 koraka izbjeći “lažnjak” first appeared on ABCportal.info.

Objava Kako prepoznati lažni med? Pčelari savjetuju kako u 8 koraka izbjeći “lažnjak” pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?