Upozorenje za korisnike Androida: Hitno obrišite ove aplikacije – zaražene opasnim virusom

Upozorenje za korisnike Androida: Hitno obrišite ove aplikacije – zaražene opasnim virusom

Link na izvornu vijest

Povremeno, stručnjaci za kibernetičku sigurnost otkriju zlonamjerne aplikacije koje se nalaze u Google Play trgovini. Ove aplikacije često su zaražene malwareom koji može ciljati vaše podatke.

Malvare je zlonamjerni file ili kod koji može zaraziti vaš telefon ili računalo

On može napasti vaš uređaj putem zlonamjernih aplikacija, kompromitiranih emailova ili nesigurnih WiFi veza. U mnogim slučajevima, korisnici čak mogu primiti SMS poruku koja ih preusmjerava na zlonamjerni link ako na njega kliknu – ovo se naziva “smishing” (igra riječi na ‘phishing i SMS). Ove zlonamjerne aplikacije su otkrili stručnjaci za kibernetičku sigurnost iz CloudSEK.

Ukupno je pronađeno 193 aplikacija, pri čemu je 43 od njih bilo još uvijek aktivno na Google Play trgovini u trenutku kada su sproveli svoje istraživanje.

Ove aplikacije mogu raditi stvari kao što su krađa vaših osobnih podataka i pristup vašim fajlovima. CloudSEK je otkrio da je broj korisnika pogođenih zaraženim aplikacijama oko 30 milijuna.

Većina ovih softvera su igre koje ste možda zaboravili da ste preuzeli. Ispod su top 10 zaraženih aplikacija rangiranih na osnovu broja instalacija:

HexaPop Link (više od 5 milijuna preuzimanja)
Macaron Match (više od 1 milijun preuzimanja)
Macaron Boom (više od 1 milijun preuzimanja)
Jelly Connect (više od 1 milijun preuzimanja)
Tiler Master (više od 1 milijun preuzimanja)
Crazy Magic Ball (više od 1 milijun preuzimanja)
Bitcoin Master (više od 1 milijun preuzimanja)
Happy 2048 (više od 1 milijun preuzimanja)
Mega Win Slots (više od 500.000 preuzimanja)
Potpuni spisak Android malwarea koji su otkriveni od svibnja možete pronaći na web stranici GitHub.

Na toj stranici se navodi da je prijavljeno da su aplikacije instalirane više od 421 milijun puta.

Također, sadrže spyware poznat kao SpinOk, što je posebno opasno za korisnike Androida. Spyware je vrsta zlonamjernog softvera koji se instalira na uređaju bez saznanja krajnjeg korisnika.

Savjetuju da trebate izbjegavati instaliranje aplikacija iz neslužbenih Android trgovina i da je također važno da nikada ne preuzimate ništa sa čudnih skočnih prozora. Može biti korisno i da čitate recenzije korisnika i da držite aktivnom Googleovu funkciju Play Protect, piše The Sun.

The post Upozorenje za korisnike Androida: Hitno obrišite ove aplikacije – zaražene opasnim virusom first appeared on ABCportal.info.

Objava Upozorenje za korisnike Androida: Hitno obrišite ove aplikacije – zaražene opasnim virusom pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?