GAZA U POTPUNOJ IZOLACIJI DOK IZRAELSKE KOPNENE SNAGE ‘PROŠIRUJU OPERACIJE’

GAZA U POTPUNOJ IZOLACIJI DOK IZRAELSKE KOPNENE SNAGE ‘PROŠIRUJU OPERACIJE’

Link na izvornu vijest

GAZA U POTPUNOJ IZOLACIJI DOK IZRAELSKE KOPNENE SNAGE ‘PROŠIRUJU OPERACIJE’

Glasnogovornik izraelske vojske poručio je da izraelske kopnene snage ‘proširuju operacije’.

NAJVAŽNIJE VIJESTI:

Generalna skupština UN-a usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se traži “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi.

Izrael kategorički odbacuje odluku Opće skupštine UN-a o usvajanju rezolucije o humanitarnom primirju, rekao je glasnogovornik za vanjske poslove te zemlje.

-Još jednom, kada se Hamasovo kriminalno djelovanje razotkrije, UN otkriva svoje pravo lice u skandaloznoj odluci – rekao je Lior Haiat.

-Izrael odbija poziv na prekid vatre i nastavit će djelovati kako bi osigurao svoju sigurnost i sigurnost svojih građana.

HAMAS TVRDI DA TRAJU OKRŠAJI S IZRAELCIMA U SJEVERNOJ GAZI

Vojno krilo Hamasa, brigade Al Qassam, saopćilo je da se suočava s kopnenim prodorom izraelske vojske u sjeverni dio Pojasa Gaze.

U saopćenju Hamasa navodi se da se nasilni okršaji odvijaju na terenu u blizini Beit Hanouna u sjevernoj Gazi i Bureija u središtu. Krilo nije dalo dodatne pojedinosti o tome u kakvom su obliku sukobi bili.

BBC ne može potvrditi ove Hamasove tvrdnje, a dok je Izrael ranije večeras rekao da intenzivira svoje napade na Gazu, nije objavio nikakve detalje o tome što uključuje proširenje njegove kopnene operacije.

IZRAEL NE ŽELI REĆI JE LI KRENULA KOPNENA OFENZIVA

Ranije večeras, Izrael je rekao da njegove kopnene snage proširuju operacije u Gazi.

Nedavno je BBC News upitao glasnogovornika izraelske vlade je li ovo označilo početak dugo očekivane izraelske kopnene operacije na tom području.

Eylon Levy jednostavno je odgovorio: “Izrael je proširio kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, ali izvan toga, neću komentirati operativna pitanja”.

SIGNALNE RAKETE IZNAD GAZE

Stižu fotografije signalnih raketa na nebu iznad Gaze nakon najave izraelske vojske da širi kopnene operacije te poruke civilima da bježe na jug.

AMERIKA UPUTILA HITAN APEL SVOJIM GRAĐANIMA U LIBANU

Američka ambasada u Libanu pozvala je američke građane da odmah napuste zemlju zbog nastavka sukoba između Hezbollaha i izraelskih snaga.

-State Department preporučuje američkim državljanima u Libanu da, zbog nepredvidive sigurnosne situacije, napuste zemlju dok su komercijalni letovi ostaju dostupni – navedeno je u saopćenju ambasade.

ŠEF JORDANSKE DIPLOMATIJE SAFADI: IZRAEL POKRENUO KOPNENI RAT U GAZI

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi izjavio je da je Izrael pokrenuo kopneni rat u Gazi i da će ishod biti humanitarna katastrofa epskih razmjera.

-Izrael je upravo pokrenuo kopneni rat u Gazi. Ishod će biti humanitarna katastrofa epskih razmjera u godinama koje dolaze – napisao je Safadi na društvenoj mreži X.

On je naveo da glasanje protiv rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija znači odobravanje ovog besmislenog rata, ubijanja.

AMERIKA DOK IZRAELCI VRŠE GENOCID U GAZI: VRLO, VRLO PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU

Amerika pomno prati što se događa u Gazi, rekao je visoki dužnosnik američke administracije u razgovoru s CBS-om.

Bidena je jutros izvijestio njegov tim za nacionalnu sigurnost, dodaje.

Smart tarife od sada sa nevjerojatnom količinom gigabajta za surfanje na najbržoj mobilnoj mreži u BiH! Smart tarife od sada sa nevjerojatnom količinom gigabajta za surfanje na najbržoj mobilnoj mreži u BiH!

– Bit će ažuriran o svemu što se događa na terenu. Očito ovo pratimo vrlo, vrlo pažljivo i ostat ćemo u kontaktu, naravno, s našim izraelskim kolegama – rekao je.

IZRAEL BOMBARDOVAO PODRUČJE PORED BOLNICE AL-SHIFA

Na Al Jazeerinom prenosu uživo iz Gaze vidi se gotovo potpuni mrak, s velikim eksplozijama koje prate izraelske bombe koje s vremena na vrijeme protutnje opkoljenom enklavom.

Jedan od posljednjih napada dogodio se pored bolnice Al-Shifa u gradu Gazi i indonezijske bolnice, kao i izbjegličkog kampa Breij.

Gotovo potpuna komunikacijska blokada u Gazi znači da većina stanovnika ne može dobiti hitne službe, niti može reći svijetu šta se događa u noći koja je sigurno zastrašujuća – i smrtonosna – za civile.

The post GAZA U POTPUNOJ IZOLACIJI DOK IZRAELSKE KOPNENE SNAGE ‘PROŠIRUJU OPERACIJE’ first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?