ŽIVOTNO PITANJE: Lijekovi u BiH i dalje najskuplji u regiji, otpor smanjenju stope PDV-a najviše dolazi iz RS

ŽIVOTNO PITANJE: Lijekovi u BiH i dalje najskuplji u regiji, otpor smanjenju stope PDV-a najviše dolazi iz RS

Link na izvornu vijest

Da postoji istinska volja vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da pomogne vlastitim građanima, našlo bi se načina i rješenje da se uprkos uticaju farmaceutskih lobija i bez izmjene stope PDV-a na lijekove smanje njihove cijene

Piše: Gordana KATANA

Iako građani Bosne i Hercegovine i dalje plaćaju najskuplje lijekove u okruženju te se između Vijeća ministara i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH vode razgovori o smanjenju stope PDV-a a nakon incijative etnitetskih i Zavod javnog zdravstva Brčko distrikta, predstavnici vlasti RS protive se toj mogućnosti.

Tako je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS, samo javno izrekao ono što većina misli, a to je da smanjenje stope PDV-a „nije ni životno, ni bilo koje drugo pitanje“, već, kako zaključuje Šulić, “tema političkog djelovanja dijela ljudi iz političkog Sarajeva”.

Čiji su lanci apoteka? 

Njegova izjava samo je jedan u nizu primjera otuđenosti vlasti RS od vlastitih građana i njihovih interesa, što je kasnije potvrdio komentarom i ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

– Treba sjesti i o tome razmisliti. Jer to pitanje traži nalaženje načina kako ta sredstva nadoknaditi na drugoj strani – ocijenio je Šeranić.

Alen Šeranić (Photo: Dejan Rakita/PIXSELL)

Dio odgovora na pitanje zašto vlasti u RS zastupaju ovakav stav proizilazi i iz zaključka bivšeg ministra zdravlja RS Slobodana Stanića.

FZO RS je mogao uputiti inicijativu prema Vladi RS da se smanje marže na veleprodajne i maloprodajne cijene lijekova. I to može uraditi Vlada, ali to ne radi jer postoje lanci veleprodaje i maloprodaje, odnosno apoteke koje su u uskoj vezi s vladajućim političkim strukturama i zato se to ne dira – zaključio je Stanić.

I tako već godinama u Bosni i Hercegovini liječenje, pa time i pravo na zdravlje, predstavlja luksuz. Preciznije, lijekovi i medicinska sredstva su jednak luksuz kao i Porsche, francuski parfemi, Rolexsatovi. Jer i na njih građani plaćaju jednak PDV – 17 posto.

Iako se u državi ekonomsko-socijalni položaj građana pogoršava iz dana u dan, tu istu državu nije briga kako si liječenje i lijekove mogu priuštiti oboljeli od rijetkih ili malignih bolesti, djeca, penzioneri, nezaposleni, građani u stanju socijalne potrebe. U takvim okolnostima niz lijekova koje građani koriste a koji nisu pokriveni participacijom FZO ali i suplementi, neophodni sve većem broju građana, naročito onima koje nije zaobišla pandemija korona virusa, luksuz su koji si mogu priuštiti samo oni s većim primanjima.

Ukinuti PDV

BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema diferenciranu stopu PDV-a, odnosno da su barem lijekovi oporezivani nižom stopom.

Za razliku od BiH, ostale zemlje iz okruženja imaju opštu i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se, između ostalog, tretiraju i lijekovi. U Hrvatskoj i Makedoniji poreska stopa na lijekove iznosi pet posto, u Sloveniji 9,5, u Srbiji 10 posto. Dakle, u BiH je čak tri puta veća u odnosu na pojedine zemlje regiona – navedeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

To je motiviralo fondove zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta da Vijeću ministara BiH podnesu inicijativu da se na lijekove i medicinsku opremu ukine PDV, ili da to bude znatno manje u odnosu na ostale robe i usluge.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS, obrazlažući ovu inicijativu, naveli su da bi to omogućilo velike uštede i unaprijedilo prava osiguranika i dostupnost skupim lijekovima. Prema njihovim podacima, samo za lijekove i potrošni materijal za PDV FZO plati oko 35 miliona KM.

U inicijativi su naveli i da je, ukoliko nije moguće smanjenje stope PDV-a na lijekove, potrebno pronaći način da se sredstva uplaćena od strane zdravstvenih ustanova i FZO RS za PDV na lijekove vrate u sistem zdravstva, u cilju omogućavanja bolje zdravstvene zaštite za osiguranike.

“Kada bi, prema našim procjenama, stopa PDV-a iznosila pet posto, umjesto sadašnjih 17 odsto, troškovi za lijekove koje finansira Fond bili bi manji za više od 20 miliona maraka. Imajući u vidu da bi se smanjenjem povrata ili ukidanjem PDV-a na lijekove omogućile značajne uštede u zdravstvenom sistemu, taj bi se novac svakako mogao iskoristiti za dodatna unapređenja prava osiguranika i pobolјšanje dostupnosti naročito skupih lijekova”, pojasnili su iz FZO RS.

Nema raspoloženja u institucijama  

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u 2022. godini ukupno je platio oko 19,7 miliona KM troškova PDV-a na lijekove i potrošni medicinski materijal. Njihov stav je da je potrebno smanjiti PDV na lijekove, kao što je to urađeno u zemljama u okruženju, te ukinuti PDV na donirane lijekove.

Kao primjer navode da su pojedine farmaceutske kuće bile spremne donirati lijekove za pacijente s rijetkim oboljenjima, no da su od toga najčešće odustajali jer su na iste morale platiti PDV od 17 posto.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto o ovoj inicijativi razgovarala je sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Zoranom Tegeltijom te saopštila da se nada da će nadležne institucije pronaći u što skorije vrijeme adekvatno rješenje u interesu poboljšanja zdravstvene zaštite građana. Tegeltiji je prenijela stavove entitetskih i zavoda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta da je ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove, medicinske materijale, opremu te ostale robe i usluge koje nabavljaju u svrhu pružanja zdravstvene zaštite, u cilju rasterećenja poslovanja ustanova iz oblasti zdravstva, kao i povećanja kvalitete zdravstvenih usluga koju koriste krajnji korisnici.

No, u UIO BiH smatraju su da su izmjene Zakona o PDV-u „previše ozbiljne“ da bi se radile bez kvalitetne analize.

Mora se konkretno znati šta bi izmjena zakon u tom smislu donijela, koliki bi bio gubitak prihoda, odakle bi se ti prihodi eventuelno nadomjestili i slično. Također, smatramo da nije dobro u izmjene ovako važnog zakona ići svakih mjesec dana i pojedinačno mijenjati određene članove zakona – rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Foto: Sjedište UIO BiH

Ipak, ako ima političke volje ovo pitanje bi se dalo riješiti, ali treba imati na umu da se na lijekove u BiH godišnje potroši gotovo milijardu maraka i stoga nije čudno što se vlast nerado odriče prihoda po tom osnovu.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je izjavio da je s ovom inicijativom „upoznat pute medija, te da nikakav zvaničan zahtjev Vladi nije upućen“. Podsjetio je i da je „pitanje poreza na dodatnu vrijednost u nadležnosti institucija BiH i da Vlada RS o njemu ne može odlučivati“.

Nakon svega činjenica je kako bi se, da postoji istinska volja vlasti da pomogne građanima, našlo načina i rješenje da se i bez izmjene stope PDV-a na lijekove smanje njihove cijene.

(Valter portal)

The post ŽIVOTNO PITANJE: Lijekovi u BiH i dalje najskuplji u regiji, otpor smanjenju stope PDV-a najviše dolazi iz RS appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?