Zovko: BiH mora otvoriti pregovore za članstvo zajedno s Ukrajinom i Moldavijom

Zovko: BiH mora otvoriti pregovore za članstvo zajedno s Ukrajinom i Moldavijom

Link na izvornu vijest

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Željana Zovko pozvala je EK da preporuči otvaranje pristupnih pregovora sa zemljama kandidatkinjama u ovogodišnjem paketu proširenja, osobito BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, važno je nastaviti dinamiku proširenja i podržati zemlje u našem okruženju na njihovom europskom putu”, naglasila je Zovko, dodavši da su sve zemlje kandidatkinje u ovako kratkom vremenu značajno napredovale u reformskoj agendi i time zaslužile pozivnicu za početak pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

“Za Republiku Hrvatsku izuzetno je važno da BiH dobije poziv za otvaranje pristupnih pregovora zajedno s Ukrajinom i Moldavijom jer je to prvenstveno pitanje stabilnosti zapadnog Balkana, kao i sigurnosti europskih vanjskih granica”, naglasila je Zovko.

Ona je također istaknula da je Vijeće ministara BiH na čelu s predsjedateljicom Borjanom Krišto u kratkom roku izglasalo proračun i set europskih zakona, te aktivno radi na reformi izbornog zakona koji je ključan za napredak zemlje prema Europskoj uniji.

“S ovakvim opipljivim rezultatima moramo dati poticaj Bosni i Hercegovini i vratiti vjeru u njezinu europsku budućnost kako ne bi došlo do razočaranja i zasićenja cjelokupnim procesom u zemlji”, upozorila je Zovko.

Europska komisija svake godine objavljuje paket proširenja kojim analizira trenutačne napore i daje svoje preporuke državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za korake koje moraju napraviti kako bi napredovale na svom europskom putu.

Također, Komisija u svom mišljenju može dati preporuke Vijeću o otvaranju pristupnih pregovora za proširenje sukladnom rezultatima reformskih napora.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?