Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti objekata

Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti objekata

Link na izvornu vijest

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine raspisalo je Javni poziv za dodjelu sredstava iz proračunske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu

Predmet Javnog poziva je prikupljanje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava EU kroz proračinsku podršku fizičkim osobama (građanima) vlasnicima stambenih objekata za projekte energijske efikasnosti.

Ovaj Javni poziv podrazumijeva korištenje bespovratnih sredstava za sufinansiranje provođenja mjera povećanja energijske efikasnosti u postojećim stambenim objektima koji su u upotrebi.

Pod stambenim objektom u smislu ovog Poziva podrazumijeva se:

-individualna/obiteljska kuća;
-stambena jedinica u sklopu individualne/obiteljske kuće ukoliko posjeduje vlastito mjerno mjesto za električnu energiju na ime podnositelja prijave, koji je ujedno njezinvlasnik/suvlasnik;
-stambena jedinica/stan u zgradi kolektivnog stanovanja.
Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se po objektu može dodijeliti je 50% od ukupne investicije, ali ne više od 5.000,00 KM uključujući PDV.

Mjere koje mogu biti predmet prijave:

A.U individualnim/obiteljskim kućama:

-toplinska izolacija vanjskih zidova, stropa/krova, poda;
-zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata);
-unaprjeđenje sustava za proizvodnju i distribuciju toplinske energije za grijanje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode: -instalacija kotlova na pelet, toplotnih pumpi,
-kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode.

B.U stambenim jedinicama (stanovima) u individualnim/obiteljskim kućama i zgradamakolektivnog stanovanja:

-zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata);
-naprjeđenje sustava za proizvodnju i distribuciju toplinske energije za grijanje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode: instalacija kotlova na pelet, toplinskih pumpi ili kondenzacijskih kotlova.

Ukupni iznos proračunske podrške EU raspoloživ po ovom Pozivu je 12.912.350,00 KM.

Cijeli Javni poziv s potrebnom dokumentacijom dostupan je na OVOM LINKU

Brotnjo.info

The post Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti objekata appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?