BiH dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, ali pod određenim uvjetima

BiH dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, ali pod određenim uvjetima

Link na izvornu vijest

Bosna i Hercegovina dobila je u srijedu zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, ali pod određenim uvjetima.

Kolegij komesara Europske unije sastao se jutros kako bi razgovarao o napretku koji su Ukrajina i devet drugih zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina, postigle u svojim nastojanjima da se pridruže EU.

Iako u izvješću o napretku BiH nije došlo do usuglašavanja za otvaranje pregovora, donesena je odluka da BiH dobije zeleno svjetlo, uz nekoliko uvjeta koji trebaju biti ispunjeni do ožujka 2024. godine.

– Danas je povijesni dan jer Europska komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom. Isto tako i s BiH, ali onog trenutka kada budu ispunjeni uvjeti. Europska komisija također predlaže da Vijeće EU odobri Gruziji status zemlje kandidata pod uvjetom da se poduzmu određeni koraci – rekla je nakon sastanka predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Von der Leyen je dodala kako su prepoznali cijeli niz poduzetih koraka, poput brzog formiranja Vijeća ministara, kao i predanost svih političkih stranaka u cilju pristupanja Europskoj uniji.

– To je dovelo i do napretka u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i slično. Međutim, isto tako primjećujemo da je Republika Srpska donijela niz protuustavnih zakona. Stoga Europska komisija preporučuje Vijeću EU pristupanje pregovorima, ali onda kada se ostvari nužni stupanj usklađenosti s kriterijima. Komisija će izvijestiti Vijeće o napretku u ožujku 2024. godine – naglasila je ona.

Još je kazala kako je proširenje ključ i kompletiranje Europske unije, ”naša povijesna zadaća”.

– Građani zemalja koje žele pristupiti Europskoj uniji jesu Europljani. Vežu nas geografske, povijesne i vrijednosne veze. Dovršavanje naše Unije prati čvrstu ekonomsku i geopolitičku logiku jer su dosadašnja proširenja donijela velike prednosti. Svi smo mi u tome pobjednici – zaključila je ona, prenosi Fena.

Post BiH dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, ali pod određenim uvjetima je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?