ŠEF EU DIPLOMACIJE: Mnoge zemlje nas vide kao nekog tko primjenjuje dvostruke standarde u Ukrajini i Gazi

ŠEF EU DIPLOMACIJE: Mnoge zemlje nas vide kao nekog tko primjenjuje dvostruke standarde u Ukrajini i Gazi

Link na izvornu vijest

 -Ta su dva sukoba vrlo različita, ali i međusobno povezana. Moramo zauzeti principijelan stav prema Gazi i puno se više posvetiti postizanju mira na Bliskom istoku, a istovremeno ostati ujedinjeni u podršci Ukrajini koliko god bude trebalo  – naveo je Josep Borrell.

Smatra da je EU je na dva velika ispita u Ukrajini i Izraelu-Palestini.

-Rat bjesni na istočnoj granici Europe već gotovo dvije godine, mnogo duže nego što je Putin mislio, uvjeren da će ruska vojska ući u Kijev i uspostaviti marionetski režim, poput onog u Bjelorusiji, u tek nekoliko tjedana. Zahvaljujući otporu Ukrajine i međunarodnoj potpori, do toga nije došlo – napisao je Borrell.

Navodi da je Europa ispunila svoju zadaću, te da je EU ekonomski i vojno u ogromnoj mjeri podržala Ukrajinu.

-Obučili smo preko 30.000 ukrajinskih vojnika, a naša vojna potpora sada je dostigla 27 milijardi eura. Uveli smo 11 paketa sankcija i pripremamo dvanaesti, s novim zabranama uvoza i izvoza, mjerama za pooštravanje gornje granice cijena nafte i borbu protiv zaobilaženja sankcija. Putinovom režimu je rat potreban kao instrument njegovog političkog opstanka. Moramo se pripremiti za dugotrajni sukob, u kojem Rusija ne može pobijediti, ali čiji kraj može odgađati. Međutim, moramo biti realni: pobjeda Ukrajine nad Rusijom u ovom trenutku nije izgledna. Putinovom režimu je rat potreban kao instrument njegovog političkog opstanka. Uz očekivane izbore u SAD-u, koji bi, kako se Putin nada, mogli ugroziti potporu Sjedinjenih Država Ukrajini, Putin vjeruje da će demokracije konačno pokleknuti. Moramo dokazati da je u krivu i ostati ujedinjeni u pružanju potpore Ukrajini koliko god bude trebalo – napisao je Borell.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije navodi da je najveća garancija sigurnosti koju mogu dati Ukrajini  članstvo u EU.

– Europska komisija je prošle sedmice preporučila otvaranje pristupnih pregovora EU s Ukrajinom. Također radimo na garancijama sigurnosti za Ukrajinu. Predložio sam uspostavljanje namjenskog višegodišnjeg fonda u okviru Europskog instrumenta za mir kako bismo osigurali našu vojnu potporu Ukrajini tijekom narednih godina. Međutim, mi nismo vojni savez i najveća garancija sigurnosti koje možemo dati Ukrajini je da je učinimo punopravnom članicom europske obitelji – napisao je Borell.

U osvrtu na drugo veliko pitanje – situaciju u Izraelu i Palestini, Borell navodi, da se nakon užasnog terorističkog napada Hamasa 7. listopada, koji su najoštrije osudili, mjesec dana kasnije u Gazi odvija humanitarna tragedija.

– Moramo pokazati da je optužba za dvostruke standarde lažna. Kao što sam objasnio i prošle sedmice na kongresu Stranke europskih socijalista, iako su ova dva sukoba vrlo različita po svojim uzrocima i akterima, istovremeno su i međusobno povezani. Mnoge zemlje u takozvanoj južnoj hemisferi doista nas vide kao nekog tko primjenjuje dvostruke standarde u pogledu međunarodnog prava u Ukrajini i Gazi. Svojim djelima i riječima moramo pokazati da je ova optužba lažna. Naravno, podržavamo pravo Izraela da se, suočen s užasnim terorističkim napadima koje je pretrpio, brani. No, kao što je predsjednik Obama rekao u jednom inspirativnom tekstu, bitan je način na koji se Izrael brani. Izrael je dužan poštovati međunarodno humanitarno pravo i nastojati svesti civilne žrtve na minimum. Neprihvatljivo je uskraćivanje vode, hrane, struje i goriva cijelom opkoljenom civilnom stanovništvu – napisao je Borell na svom blogu.

Njegov stav je da vojna strategija koja zanemaruje posljedice po civile riskira da budući mir između Palestinaca i Izraelaca bude gotovo nemoguć, ali da je mir je jedina istinska dugoročna garancija za sigurnost Izraela.

 – Prema navodima zdravstvenih vlasti, u Gazi je već preko jedanaest tisuća žrtava, od čega su oko polovice djeca. Vojna strategija koja zanemaruje posljedice po civile neće uspjeti, jer riskira da budući mir između Palestinaca i Izraelaca bude gotovo nemoguć. Pa ipak, mir je jedina istinska dugoročna garancija za sigurnost Izraela – smatra Borell.  

Navodi da u narednim danima “moramo izbjeći širenje sukoba na regiju i postići trenutnu deeskalaciju. Moramo postići humanitarne pauze, prekid vatre, primirja… nije važno kako ćemo to nazvati, ono što jeste važno je ograničiti patnju civilnog stanovništva i omogućiti puštanje izraelskih talaca”.

– Potrebno je osigurati redovan dotok humanitarne pomoći u Gazu svaki dan u potrebnim količinama, uključujući i gorivo. Veliki broj kamiona čeka na granici, a novca ne manjka. Potrebni su i sigurni koridori koji će dovesti ovu pomoć svim ljudima u potrebi, evakuirati sve ranjene i bolesne, kao i strane državljane. Potreban nam je veći kopneni pristup Gazi, a proučavamo i ciparski prijedlog da se otvori pomorski koridor do enklave. Međunarodni Crveni križ također mora dobiti pristup taocima koji su u rukama Hamasa, a koje Hamas mora osloboditi – napisao je Borrell.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?