Pismo iz BiH otišlo u EU i SAD: ”Dodik i SNSD su ruski igrači”

Pismo iz BiH otišlo u EU i SAD: ”Dodik i SNSD su ruski igrači”

Link na izvornu vijest

”Posebnu pažnju želimo skrenuti na činjenicu da je vladajuća stranka u bh. entitetu Republika Srpska, koja je ujedno i dio vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, izrazito proruski orijentirana. Njen predsjednik, Milorad Dodik je jedini političar koji je početkom godine, u jeku agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, odlikovao predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina”, stoji u tekstu pisma koje je upućeno na više stotina adresa u Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pismo je upućeno predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli, predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, visokom povjereniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjedavajućim Predstavničkog doma i Senata u Kongresu SAD-a, Mike Johnsonu i Patty Murray, te ostalim relevantnim predstavnicima institucija EU-a, Vijeća Europe i SAD-a.

Pismo je upućeno i svim europarlamentarcima, kongresmenima i senatorima, te ministrima vanjskih poslova država članica EU, a u njemu je posebno naglašeno kako je ”Milorad Dodik i jedini političar u Europi koji je od početka agresije na Ukrajinu dva puta osobno posjetio Vladimira Putina u Moskvi i dao mu punu podršku za sve aktivnosti koje provodi”.

”Sve navedeno potvrđuje činjenicu da istaknuti dužnosnici SNSD-a predstavljaju pruženu ruku režima Kremlja na Zapadnom Balkanu i proxy ruskih interesa u Bosni i Hercegovini”, stoji u pismu čiji su potpisnici Denis Zvizdić, član Kolegija PD PSBIH, Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda PS BIH, Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SDP BiH, Nihad Omerović, predsjedavajući Kluba NIP-a, Sabina Ćudić, predsjedavajuća Kluba Naša stranka – BHI KS i zastupnici Rejhana Dervišević, Ermina Salkičević – Dizdarević, Mia Karamehić – Abazović, Aida Baručija, Jasmin Imamović, Albin Muslić i Predrag Kojović.

Dodik je problem u BiH

Dodaju i kako se ”Bosna i Hercegovina, posebno u nekoliko zadnjih godina, suočava sa antiustavnim, secesionističkim i retrogradnim politikama koje potiču i promoviraju pojedini funkcioneri političke stranke SNSD predvođeni Miloradom Dodikom”.

”U kontinuitetu se osporava ono što je glavna odrednica Dejtonskog mirovnog sporazuma i temelj za mir, stabilnost i prosperitet, a to je teritorijalni integritet, suverenitet, politička nezavisnost i međunarodnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine. U službenim dokumentima sa Kongresa iz 2015. godine SNSD – Milorad Dodik je kao svoj strateški cilj naveo secesiju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, odnosno dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima. U tu svrhu intenziviraju se antidejtonske aktivnosti, kreiraju se stalne krize i blokade u funkcioniranju države i njenih institucija, i drsko i agresivno se vrijeđaju i provociraju prodržavne političke snage i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini”, dodaje se.

Narod može živjeti zajedno

Potpisinici pisma navode kako ”oštro odbacuju tvrdnje koje često dolaze od pojedinih političara iz bh. entiteta Republika Srpska da narodi i građani Bosne i Hercegovine ne mogu živjeti zajedno ili da bilo tko želi dominaciju jednog naroda nad bilo kojim drugim narodom. ”Naše opredjeljenje je slobodna, demokratska, uvropska, suverena, cjelovita, sekularna i multietnička Bosna i Hercegovina i za takvu Bosnu i Hercegovinu ćemo se uvijek boriti”, zaključuje se u pismu.

Objava Pismo iz BiH otišlo u EU i SAD: ”Dodik i SNSD su ruski igrači” pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?