Posušje ima najsuvremeniju farmu, samo za robote dali milijun KM

Posušje ima najsuvremeniju farmu, samo za robote dali milijun KM

Link na izvornu vijest

Novi objekt farme Marena u Posušju bit će najsuvremeniji u ovom dijelu Europe. Moderna oprema, uključujući robote za mužu te madrace za krave, nabavljena je i čeka izgradnju objekta, odnosno građevinsku dozvolu.

Čipirane krave

– To će biti prva novoizgrađena farma u BiH u kojoj će biti postavljeni roboti za mužu. U našoj zemlji ima nekih farmi u Republici Srpskoj gdje su nadograđivani u postojeće objekte – rekao je za Agroklub Mario Mitar, menadžer farme. Riječ je o njemačkoj GEA stajskoj opremi, od njih su ranije nabavili i trenutačno izmuzište, riblju kost, kao i prateću opremu. Tri robota bit će postavljena u novoj farmi, a muža će se tako vršiti tijekom cijelog dana.

poster

Secrets of the garden.

about:blank

00:00

– Automatski se biraju one koje idu na mužu, krave imaju čipove i same idu prema robotu kada žele, s tim da i robot preko sustava dobiva naredbu podliježe li to grlo muži u tom trenutku kako ne bi muzao one za koje nema potrebe – pojašnjava Mitar.

Jedan robot, kako je dodao, muze 60 krava dnevno te u novom objektu planiraju ovom sustavu prilagoditi 180 grla. Investicija nije nimalo jeftina, no ova farma je dio MCI korporacije, koja je odlučila uložiti sredstva za modernizaciju.

– Sami roboti koštaju oko 500 tisuća eura – dodaje Mitar, koji se nije upuštao u procjenu kompletnih troškova gradnje jer je zadužen za brigu o kravama.

Na farmi Morena je 250 muznih grla, od toga je 200 na muži i 50 u suhostaju. Većina je pasmine simental, njemačke i češke.

– Imamo i francusku montbéliarde. Uvezli smo 30 junica, one su sad oteljene i krenule su s mužom. Što se tiče prve laktacije, bolje su od simentalki jer one tek drugom i trećom laktacijom dosežu svoj kapacitet. Bit ćemo zadovoljni ako sada bude 8000 litara, a nadamo se da će poslije ići iznad 9000 litara – kaže Mitar.

Što se tiče konstitucije, krave montbéliarde više sliče holsteinu, elegantnije su, dodaje Mitar. U suvremenom objektu farme, kako kaže, ništa neće biti prepušteno slučaju, sve će biti automatizirano, od prehrane do muže. Kada dobiju potrebnu dokumentaciju, radovi bi trebali biti završeni u roku od tri do četiri mjeseca.

Imat će i madrace

– Objekt je otvoren sa strana, samo krovna konstrukcija će se graditi, a pod će biti betonski. Klima je ovdje malo blaža, pa nema potrebe zatvarati strane. Na ležište krava bit će postavljeni madraci, tako da će im biti ugodno za ležanje – zaključuje Mitar, prenosi agroklub.ba.

Objava Posušje ima najsuvremeniju farmu, samo za robote dali milijun KM pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?