Nezaustavljiv rast gospodarstva u ŽZH

Nezaustavljiv rast gospodarstva u ŽZH

Link na izvornu vijest

S obzirom na broj stanovnika Županija Zapadnohercegovačka je u mnogočemu gospodarsko čudo. Uspoređujući mnoge statističke pokazatelje s ostalim županijama u Federaciji, Zapadna Hercegovina je u vrhu, a posebno upečatljivo je to što je po indeksu razvijenosti u prošloj godini bila druga, odmah iza Županije Sarajevo.

O iznimnom gospodarskom rastu ove županije, za RTV HB govorio je predsjednik županijske Vlade Predrag Čović.

“Postali smo od jednog industrijski nerazvijenog područja u bivšoj Jugoslaviji do jednog od najrazvijenijih područja u Bosni i Hercegovini po pitanju industrije”, ističe predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović.

Iz godine u godinu gospodarstvo Zapadne Hercegovine bilježi sve veći rast, a to potvrđuju i mnogi statistički podaci. Po indeksu razvijenosti u prošloj godini Županija Sarajevo je bila očekivano debelo iznad svih, a odmah na drugom mjestu našla se Županija Zapadnohercegovačka.

Ukupni prihodi su prošloj godini prešli čak pet milijardi maraka, a gospodarske grane koje prednjače su trgovina na malo i veliko, prerađivačka industrijska proizvodnja, a solidno stoji i građevinarstvo. Zanimljiv podatak je i da je u prošloj godini ova županija imala najveći izvoz po glavi stanovnika, a godinu ranije bila je druga. Zbog svega toga Čović navodi kako je potrebno dodatno poticati razvoj industrije te malih i srednjih poduzeća.

Bilježi se rast i u prosječnoj neto plaći. 2021. ona je iznosila 892 marke, a u 2022. godini 1.002 marke. Ipak, u ovom segmentu potreban je dodatni rast i po tome je većina županija još uvijek ispred Zapadnohercegovačke. Po Čovićem riječima za dodatni gospodarski napredak postoji velik potencijal i u drugim granama.

Sigurno je kako se gospodarstvo u ovoj županiji razvija nezaustavljivom brzinom. Svemu tome bi dodatno trebao dodatno pogodovati razvoj cestovne i druge infrastrukture, ali i digitaliziranost i učinkovitost javne uprave, što su kako je ranije naveo Čović i strateški ciljevi njegove Vlade.

Post Nezaustavljiv rast gospodarstva u ŽZH je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?