LJEKARI OBJASNILI: OVO SU SIMPTOMI HRIPAVCA, KO SVE MOŽE ŠIRITI ZARAZU, KOMPLIKACIJE

LJEKARI OBJASNILI: OVO SU SIMPTOMI HRIPAVCA, KO SVE MOŽE ŠIRITI ZARAZU, KOMPLIKACIJE

Link na izvornu vijest

LJEKARI OBJASNILI: OVO SU SIMPTOMI HRIPAVCA, KO SVE MOŽE ŠIRITI ZARAZU, KOMPLIKACIJE

Tok bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest.

– Uzročnik je Bordetella pertussis, a put prijenosa kapljični; direktni kontakt s izlučevinama mukoznih membrana dišnog sustava oboljele osobe, zrakom (vjerojatno velikim kapljicama) i indirektni put prijenosa kontaminiranim predmetima (vrlo rijetko). Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj/dojenačkoj dobi kod necijepljene djece – pojasnili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

– Stvorena imunost kod vakcinisanih osoba se vremenom značajno smanji ili nestane, kao i zaštita stečena preboljenjem. Stoga, novorođenčad neće naslijediti pasivnu imunost (antitijela) od majki, osim u slučaju da je majka vakcinisana tokom trudnoće (jednokratno dTap-om u zadnjem tromjesečju). Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti. Oboljela osoba je izrazito zarazna u ranom kataralnom stadiju bolesti i na početku paroksizmalnog kašlja (prva dva tjedna) – dodali su.

Ljekari napominju kako ova bolest ima tri stadija pa se o tome razlikuju i simptomi:

1. stadij – rani kataralni simptomi u  trajanju 1 do 2 sedmice

    Curenje nosa ili začepljen nos i blago povišena temperatura (do 38 °C)

    Kašalj (kod dojenčadi slabo prisutan)

    Teško disanje do prestanka disanja-apneja i cijanoza (kod dojenčadi i male djece)

2. stadij – napadaji kašlja (paroksizmi), u trajanju od 2 do 6 sedmica (ili duže)

 Brzi, snažni i ponavljajući napadi kašlja u trajanju od 1 do 2 minute, bez udisaja, završavaju dugim visokotonskim, duboko uvučenim udahom (hripanje). Napadaji kašlja su češći tijekom noći.

    U toku i nakon napada kašlja javlja se povraćanje i malaksalost.

    Stanje se pogoršava kako bolest odmiče.

3. stadij – oporavak, u trajanju oko 2 do 3 sedmice (ljeti kraće nego zimi), a može i duže, ponekad mjesecima.

Moguć je, kažu u HZJZ-u razvoj komplikacija, a to zna ovisiti o dobi oboljelog, o vakcinisanom statusu te o brzini provedbe dijagnostike i terapiji. Bronhopneumonija je najčešća komplikacija, dok su konvulzije i encefalopatije znatno rjeđe.

– Hripavac nije opasan za odrasle, no ako postoji sumnja u to da su bili u kontaktu s oboljelim, veliki je rizik od toga da su potencijalni širitelji virusa, pa je moguće da liječnik porodične medicine članovima porodice oboljelog prepiše antibiotik i preporuči izolaciju, odnosno bolovanje dok ne popiju terapiju. No svaki slučaj procjenjujemo pojedinačno, ovisno o tome jesu li ti ljudi inače u kontaktu s djecom ili trudnicama koje bi mogli zaraziti. Ako nije tako, takva terapija možda neće biti potrebna, naravno, uz preporuku pacijentu da izbjegava kontakte s malom djecom i trudnicama – pojasnio nam je dr. med. Dragan Soldo, porodični ljekar iz Doma zdravlja u Novom Zagrebu.

(A.S./24sata.hr)

The post LJEKARI OBJASNILI: OVO SU SIMPTOMI HRIPAVCA, KO SVE MOŽE ŠIRITI ZARAZU, KOMPLIKACIJE first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?