FUP upozorava građane na “romantične prijevare” putem interneta

FUP upozorava građane na “romantične prijevare” putem interneta

Link na izvornu vijest

Federalna uprava policije želi upozoriti građane da je u prethodnom razdoblju zaprimljeno više prijava koje se odnose na izvršenje kaznenog djela “Prijevare” iz članka 294. KZ FBiH, tzv. Romance Scam.

Napadač koristi aplikacije za upoznavanje i društvene mreže, uspostavlja kontakt sa žrtvom, te se isti nastavlja u smjeru uspostavljanja emotivne veze posredstvom interneta, a potom, koristeći različite tehnike prijevara, od žrtve zahtjeva uplatu različitih iznosa novčanih sredstava, uz obećanje povrata novca u istom ili mnogo većem iznosu novca od uplaćenog.

Jedan od primjera je dostava paketa “emotivnog partnera” žrtvi, a potom “problemi” oko njegove isporuke, gdje žrtva za dostavu navedenog paketa/poklona uplaćuje veće iznose novca na ime provizije, obzirom da je u paketu u tijeku transporta “pronađena” veća količina novca i slično.

Važno je napomenuti da napadač, tijekom razgovora s žrtvom pribavlja informacije o istoj, u smislu, bračnog statusa, eventualne bolesti žrtve, člana obitelji i sl., hobijima žrtve, te njenim ostalim navikama, te se vodeći navedenim informacijama kreira idealan “profil” postupanja prema žrtvi, iskorištavajući slabosti iste pribavljene na prethodno opisani način.

Iz FUP-a pozivaju građane da ne nasjedaju na ovaj vid prijevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računalni kriminal, navodi se u priopćenju FUP-a.

Post FUP upozorava građane na “romantične prijevare” putem interneta je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?