Čaj od šipka izvrsna je preventiva infekcijama tijekom zime

Čaj od šipka izvrsna je preventiva infekcijama tijekom zime

Link na izvornu vijest

Šipak (šipurak), biljka koja je poznata po svojoj ljekovitosti i primjeni još od davnina. Od njega se prave marmalade, džemovi, sirupi soka, likeri, a vrlo je poznat i čaj od šipka.

Šipkov čaj je izvrsna preventiva infekcijama kojima smo svi skloni tijekom jeseni i zime.

Pošto je bogat vitaminom C, čaj od šipka je jedan od glavnih asocijacija kao napitak koji podiže imunitet i zbog toga je neizostavan u zimskim mjesecima. Vrlo ukusnog, diskretno kiselkastog okusa, ovaj napitak sadrži tanine, voćne kiseline, masno ulje u sjemenu, flavanoide, karotin, vitamin E, K.

Ljekoviti dio biljke

Koriste se plodovi koji moraju biti tvrdi i svjetlocrvene boje. Prikupljene plodove je najbolje sušiti na umjetnoj toplini do 50°C jer će samo tako zadržati svoju prirodnu svjetlocrvenu boju.

Čaj od šipka – zdravstvene prednosti

Koristi se za ublažavanje proljeva, liječenje plućnih bolesti, prehlade, upale grla, te kao diuretik.

Novija istraživanja pokazala su i da ovi crveni plodovi mogu uveliko ublažiti tegobe artritisa jer djeluju kao prirodni analgetik.

Poznato je i da čaj od šipurka pomaže protiv nakupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima.

Ulje sjemenki divljeg šipurka danas je vrlo popularan sastojak organske i prirodne kozmetike zahvaljujući njegovim antioksidativnim, antiage i regenerativnim svojstvima.

U razdobljima posta odličan napitak je upravo čaj od šipka jer daje osjećaj sitosti i opskrbljuje  organizam vitaminima, a istovremeno potpomaže izlučivanje štetnih materija iz organizma. To je čaj koji možete piti uz doručak, naročito zimi i u proljeće.  Čaj od šipka smanjuje mogućnost razboljevanja od gripe, ali ako do toga ipak dođe, pijte ga svakodnevno.

Priprema čaja

Za pripremanje čaja, za jednu osobu, potrebno je oko 50 g svježe (zelene) ili 5-10 g sušene čajne sirovine i ½ l vode. Prosušena čajna sirovina se stavi u ključalu vodu, kuha oko 5 minuta i tek onda skine sa vatre i procijedi. Šipak i drugi voćni plodovi se kuhaju do 10 minuta (malo duže). Čaj od šipka će biti bogatiji vitaminom C ako se poslije kuhanja ostavi da stoji još 30-60 minuta, pa tek onda procijedi. Čaj se po potrebi zasladi domaćim, prirodnim medom. Ako ga nemate pri ruci, vrlo je korisno piti i gorki čaj.

ekapija

The post Čaj od šipka izvrsna je preventiva infekcijama tijekom zime appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?