Otkrivena najveća poslijeratna afera: Sarajevsko paraobavještajno podzemlje prisluškivalo stotine osoba

Otkrivena najveća poslijeratna afera: Sarajevsko paraobavještajno podzemlje prisluškivalo stotine osoba

Link na izvornu vijest

Vjerojatno jedna od najvećih afera jučer je zatresla Bosnu i Hercegovinu, preciznije pravosudno-paraobavještani sektor koji je godinama vladao.

U munjevitoj akcija SIPA-e, koja se odvila pod nadzorom Tužiteljstva BiH, jučer su uhićeni aktualni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajne službe (OSA) Osman Mehmedagić Osmica.

Njih dvojica su uhapšeni na dvije različite lokacije, zanimljivo – obojica u restoranima, nakon čega su odvedeni u prostorije SIPA-e u Istočno Sarajevo.

Koga su ‘slušali’?

Iz šturog priopćenja koje je objavio glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić saznalo se da se terete za zlouporabu položaja i druga povezana kaznena djela iz Kaznenog zakona BiH.
No, nezslužbene informacije govore da se radi o šokantnoj aferi po kojoj je nelegalno prisluškivano stotine osoba.

Neslužbene informacije koje ima Raport govore da je novo rukovodstvo OSA-e krenulo u potragu za dosjeima prisluškivanih osoba po zahtjevu Tužiteljstva BiH.

Tijekom pretraživanja utvrđen je nedostatak ‘papirologije’. Naime, za sva prisluškivanja potrebno je odobrenje Suda BiH odnosno predsjednika Suda BiH. U ovom slučaju Ranka Debevca.
U arhivi OSA-e je za posljednjih pet godina bilo više od 500 predmeta. U tzv. prijemnoj knjizi ti predmeti su zavedeni, a OSA je Tužiteljstvu dostavila brojeve. Međutim, kada su naknadno zatražili i dokumentaciju vezano za to, odnosno naloge koji su potrebni – u arhivi ih nema za više od 100 predmeta.

Tijekom istrage, a vjerovatno i procesa sigurno će biti otkriveno koga se sve prisluškivalo, a neke trenutno dostupne informacije govore da među prisluškivanih ima raznih profila. Tako se spominje da su prisluškivani senatori UNSA dok su vijećali o diplomi Sebije Izetbegović, brojni ‘nelojalni’ liječnici s KCUS-a, politički oponenti SDA kao i nepodobni novinari.

Zanimljivo je da ovo nije prva afera u koju su bili upleteni njih dvojica u tandemu. Protiv Debevca se već vodio disciplinski postupak zbog druženja s Osmicom u trenutku kada se pred Sudom BiH vodio postupak protiv tadašnjeg direktora OSA-e. Debevec se tad izvukao iz ovog procesa kao i iz onog, kojeg je također pokrenuo Raport, za skrivanje imovine u Španjolskoj i državljanstva ove države.

Mračne tajne

Kada se uzme u obzir da su Debevec i Mehmedagić ‘stari znanci’ nije teško zaključiti da bi na vidjelo mogle izaći i druge mračne tajne.

Naravno, veliko je i pitanje da li će se pojaviti suradnici kako iz OSA-a tako i iz pravosuđa koji mogu otkriti nove detalje ‘poslova’.

Raport.ba

The post Otkrivena najveća poslijeratna afera: Sarajevsko paraobavještajno podzemlje prisluškivalo stotine osoba appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?