Komentar Dušana Muse | Nedoumice: Teško saglediva istina u bosanskohercegovačkom rukometu

Komentar Dušana Muse | Nedoumice: Teško saglediva istina u bosanskohercegovačkom rukometu

Link na izvornu vijest

Komentar Dušana Muse | Nedoumice: Teško saglediva istina u bosanskohercegovačkom rukometu

Mučno je bilo i gledati kako „lale“ gaze reprezentaciju Bosne i Hercegovine pred 13.293 gledatelja, odnosno punom dvoranom u Mannheinu, na 16. po redu Europskom rukometnom prvenstvu. U publici su dominirali navijači Bosne i Hercegovine, svaka im čast, stoički su izdržali do kraja. Možda su neki od njih imali na umu da je nizozemska zemlja cvijeća i nogometa, pa će lako biti s njima, međutim grdno su se prevarili. Ako ništa shvatili su da naša reprezentacija može biti samo statist na tom velikom natjecanju, na kojem padaju rekordi u gledanosti. 

Poražavajući učinak

Naime, nakon viđenog više ne vjerujem u mogućnost prve pobjede naše selekcije na trećem po redu nastupu najboljih rukometnih reprezentacija Starog kontinenta, do sada smo u osam utakmica imali učinak 0:8. Nakon očajnog izdanja protiv Nizozemaca teško povjerovati i u onu što su realniji prije početka natjecanja, trezveno ponavljali „Gruzija je naša nada“. Od prije se znalo da protiv aktualnog prvaka Švedske nemamo izgleda, kažemo nepopravljivi optimisti su vjerovali u pobjedu nad Nizozemcima, a realisti su tipovali samo na Gruzijce. Međutim, nakon viđenog na parketu monumentalne dvorane u Mannheinu, izmiče i ta nada.

    Kako se nema što puno reći o samoj utakmici s obzirom na rezultat 20:36, sjetih se kolege novinara iz jednog portala što preferira samo sport koji je u trenutku najave da se Nikola Prce oprašta od reprezentacije na prošlom, 15. europskom prvenstvu, konstatirao – Tužna vijest za bh. sport: Nikola Prce se oprašta od reprezentacije.“ Naravno, da je biološki sat otkucavao svoje, međutim kolega je bio svjestan da bez tog nositelja i kreatora igre kroz petnaestak godina taško da će bh. reprezentativnom rukometu doći bolji dani. Nikola Prce je u ovom slučaju samo sintagma, a ne hvaleposjev tom igraču kakvog će još dugo bh. vrsta čekati. Prva stvar naša reprezentacija na terenu nema vođu, nisu to tako loši igrači na što bi upućivao rezultat dvoboja sa Nizozemcima, međutim nemaju čovjeka koji će im ulijevati sigurnost. Bosna i Hercegovina je protiv Nizozema, mada su prije toga sa jačim Šveđanima solidno igrali, poraz od devet pogodaka razlike 20:29, za one koji pažljivije prate rukomet je bio očekivan.

Ozljeda Senjamina Burića bila je loš znak na početku utakmice

   Dakle, nakon dvoboja s Nizozemcima o igri naše reprezentacije sve je postalo jasno, na terenu nemamo vođi, a moramo biti i objektivni, nemamo ni dovoljno kvalitetnih igrača. Samo jedna igrač Benjamin Burić, je u ovom trenutku, svjetska klasa, tu su zatim dvojica trojica kvalitetnih igrača – Marko Panić, Senjamin Burić i Mirko Herceg, ostali ili su mladi ili su nedovoljno iskusni, pa i kvalitetni  za ovakve velike smotre. Najiskusniji Mirsad Terzić je igrač zadatka, godinama igra samo obranu, a to nije dovoljno kada se sudarite s ekipama koje igraju brz rukomet poput Nizozemaca, jednostavno nemaš kada napraviti zamjenu. To je to, s tim se treba pomiriti i na toj činjenici graditi buduću reprezentaciju, bez nama tako svojstvenog pretjeranog optimizma.

                                                           Gorke pilule

   Zanimljivo protiv Nizozemaca je krenulo odlično, početkom druge minute vodili smo 1:0, a vratar Burić je imao dvije obrane, međutim onda su uslijedile gorke pilule, u 23-oj minuti vjerovali ili ne bilo je 3:12, kada je iz sedmerca pogodio Panić. Od 9-te do te 23-će minute, dakle punih 14 minuta, reprezentativci BiH nisu uspjeli zatresti protivničku mrežu. Kako se igralo i odigralo to prvo poluvrijeme pokazuje rezultat 7:17. Već u prvoj minuti nastavka „lale“ su povisile na 7:18, dalje je sve išlo svojim tijekom, a s obzirom na odnos naga na parketu dobro je što nismo izgubili s još većom razlikom.

   Kada je u 43-oj minuti iz igre izišao naš u ovom trenutku bez sumnje najbolji igrač, vratar Benjamin Burić imao je samo tri obrane. Ništa zato jer to se događa i drugim vratarima kad se ekipa raspadne, primjerice vrsnom Španjolcu Vargasu koji je protiv Hrvatske obranio samo jedan šut! Dakle, do Burića nije, njegova zamjena Ahmetašević bio je nešto uspješniji sa šest obrana. Već smo rekli da do vratara nije, deprimirajuće je protiv Nizozemaca djelovao napad. Panića svi znaju pa su ga ukrotili, krila izgubljena u vremenu i prostoru, nešto je pokušavao jedino Đurđević, Davidović u sredini na kraju je bio najbolji strijelac, međutim nema svojstva dirigenta, nema hrabrosti probiti se na crtu. U takvoj situaciji lijevi vanjski Mirko Herceg imao je dovoljno lopti, ali se pri takvom rasporedu snaga i on izgubio, kao i njegova zamjena Hamidović. S obzirom da se na samom početku ozlijedio pivot S. Burić, spasa nam nije bilo. To je tako i nikako drugačije.

                                       Europsko prvenstvo nije mjesto za uigravanje

   „Rezultat je previsok, a moramo biti svjesni svojih mogućnosti i kvaliteta. Došli smo na EP gdje stvaramo roster i širinu ekipe na koju računamo u narednom razdoblju. Moramo im dati minutažu. Ne smijemo zaboraviti protiv kakvih reprezentacija ovdje igramo“, kazao je Irfan Smailagić, izbornik naše vrste po završetku utakmice.

Irfan Smajilagić sjajna igračka karijera i nevolje s bh. vrstom

   Mada je to rekao što se kaže vruć, neposredno po završetku utakmice,  ne bi se u osnovnoj postavci s izbornikom složili. Zašto, pa zato što nitko na Europsko prvenstvo nije došao uigravati reprezentaciju, svi su tu da postignu što bolji rezultat, s takvim ciljem je valjda i bh. vrsta stigla na ovo veliko natjecanje, koje je po kvalitetu ekipa ravno Svjetskom prvenstvu. Izborniku se mora čestitati za četiri pobjede u kvalifikacijama i to u nizu  – dvije protiv Kosova i po jednu protiv Slovenije i Crne Gore.

   Međutim, nakon gnjavaže s početkom prvenstva zaribao je izbornik, valjda ponijet rezultatima u kvalifikacijama, poslije otkazanog leta krivicom avio-prijevoznika na dvoje provjere u Češkoj, tražio je da se nikako ne ide, jer je trebalo putovati autobusom. Iz vodstva RS BiH to nisu prihvatili, išlo se autobusom i odigrala jedna umjesto dvije planirane utakmice, međutim u teškom porazu od Čeha javna je tajna izbornik nije sudjelovao, jednostavno narodski kazano „sticao“ se i šutio cijelo vrijeme i u autobusu i na utakmici. S takvim pedigreom se išlo na pripremi turnir u Švicarsku, gdje su uslijedila još tri teška poraza od domaćina Švicarske, te Argentine i Rumunjske, sada na europskom prvenstvu već dva i to je šest?! Nismo za sječu glava, ni smjene trenera, međutim smatramo da obveze poput trening utakmica u Češkoj, treba poštovati, a nikako prkosom otvarati negativnu seriju-

Dušan Musa

 

Objava Komentar Dušana Muse | Nedoumice: Teško saglediva istina u bosanskohercegovačkom rukometu pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?