FOTO: Martina Planinić promovirala knjigu koja se bavi razvojem feminizma u BiH

FOTO: Martina Planinić promovirala knjigu koja se bavi razvojem feminizma u BiH

Link na izvornu vijest

FOTO: Martina Planinić promovirala knjigu koja se bavi razvojem feminizma u BiH

U Galeriji Katarine Kosače u Mostaru, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti organiziralo je predstavljanje knjige Feministička čitanka autorica prof. dr. Damirke Mihaljević i doc. dr. Martine Planinić, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

O knjizi su, pored autorica, govorili: prof. dr. Silvana Marić-Tokić, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. Đorđe Obradović, docent na Sveučilištu u Dubrovniku.

Može biti slika sljedećeg: 3 ljudi i teksaški zvončić

“Knjiga je pisana jednostavnim stilom koja je otvorena za razne vrste čitatelja i može služiti kao orijentir za buduća istraživanja ove tematike. Kroz objašnjenje pojma feminizma autorice ne iznose samo pozitivne karakteristike te borbe nego i značajne pomake koje je taj pokret iznjedrio za veća prava žena”, kazala je u svom govoru dr. sc. Silvana Marić-Tokić, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Autorica knjige Damirka Mihaljević, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru smatra kako se feminizam, i ovdje i u svijetu, shvaća s jednom dozom opreza i straha zbog neznanja.

– Iza toga se najviše krije jedno veliko neznanje, odnosno nepoznavanje osnovnih elementarnih činjenica što je feminizam dao zapadnoj civilizaciji. Feminizam se danas najčešće veže za treći val, za pojavu rodne ideologije i isprepletenost feminizma s rodnom ideologijom. Time se feminizam, na neki način, udaljio od njegovog temeljnog cilja, a to je borba protiv različitih oblika diskriminacije nad ženama – ističe Mihaljević.

Koautorica knjige i docentica na Filozofskom fakultetu SUM-a Martina Planinić naglasila je kako je u pisanje „Feministička čitanka“, koje je trajalo dvije godine, uložen ogroman trud, a sve s ciljem
jačanja feminističko-kritičkog diskursa u bh. društvu.

– Također, cilj nam je senzibiliziranje čitateljica i čitatelja o ovoj jako važnoj temi. Činjenica je da nisu sve žene ravnopravne u bh. društvu, potrebno je stvoriti pozitivnu klimu kako bi sve žene imale jednak pristup resursima obrazovanja, znanja, moći i ostalih mogućnosti – naglasila je Planinić.

Dodala je kako je „Feministička čitanka“ prvenstveno namijenjena studenticama i studentima, ali i da se nada da će knjiga naći put do šireg kruga čitatelja.

“Posebno kao knjiga koja se bavi razvojem feminizma u BiH, značaj ove knjige je još važniji i privlačniji za čitateljstvo. Autorice također ukazuju na nedovoljnu političku angažiranost žena”, dodala je.

Inače, knjiga je objavljena u okviru izdavačke djelatnosti Ministarstva, kao 21. knjiga u ediciji Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, a nastala je iz želje da se u javnom prostoru aktualiziraju feminističke teme, s obzirom da se u današnje vrijeme feminizam vrlo često ne razumije ili se razumije pogrešno.

 

 

 

 

 

Objava FOTO: Martina Planinić promovirala knjigu koja se bavi razvojem feminizma u BiH pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?