Kupovinom diploma na privatnim fakultetima dolaze do javnih funkcija

Kupovinom diploma na privatnim fakultetima dolaze do javnih funkcija

Link na izvornu vijest

Godinama unazad svjedočimo prosvjedima na privatnim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini. I dalje je u tijeku akcija “Klaster” u kojoj se provjeravaju sumnjive diplome, ovaj put u Brčko distriktu gdje je privremeno oduzeta dokumentacija iz jedne privatne visokoškolske ustanove. Nekoliko dana ranije, provjeravane su i sumnjive diplome u Mostaru.

Izrazito velika dostupnost i lagan način nabavke lažnih fakultetskih diploma, te dosadašnji nemar nadležnih institucija za njihovo nelegalno stjecanje razlog je sve većeg broja osoba na raznim funkcijama sa ovakvim diplomama.

Oglasila se i Inžinjerska komora Federacije BiH iz koje traže hitnu reakciju nadležnih.

“Osobe koje su spremne kupiti diplomu i na osnovu nje napredovati, spremne su na sve samo da bi očuvale poziciju, a u nedostatku znanja, za poziciju koju obavljaju, u pravilu postaju poslušnici, koji odobravaju sve samo da ostanu na svom mjestu što neminovno donosi štetu našem društvu. Ova pojava je posebno prisutna u javnim poduzećima i upravama.”

Državni službenici i namještenici preko privatnih fakulteta lakše dođu do diplome

Potreba za hitnim stjecanjem fakultetskog obrazovanja, u svrhu zadržavanja na poziciji koju osoba trenutno obnaša, zapravo je i razlog postojanja ovih institucija, upozorava Davor Trlin, profesor ustavnog prava: “Ja znam da dosta, nažalost, fakulteta u BiH i to većinom ti privatni, ali onih gdje je, tako da kažem, domaći kadar, menadžer vlasnik itd., upravo i postoje za takve situacije. Državni službenici, namještenici, jednostavno na taj lakši način dođu do diplome.”

Rektor Univerziteta u Sarajevu napominje da inspekcijske i ostale službe trebaju djelovati jednako prema privatnim sveučilišta kao i prema javnim. Zbog ovakvog stanja, obrazovni sustav je, kaže, ugrožen, a iza ovakvih diploma ne stoji znanje.

“Svaka zloupotreba visokog obrazovanja, u smislu netransparentnog izdavanja isprava, stjecanja diploma i prateće dokumentacije je zloupotreba na štetu države. U tom pogledu, nadležne institucije koje se bave kontrolom visokog obrazovanja trebaju u tom pogledu povesti računa. Kontrola koja se na javnim sveučilištima provodi od strane inspekcijskih i drugih organa, treba isto tako da se provodi i na privatnim visokoškolskim ustanovama”, kazao je za BHRT rektor Univerziteta u Sarajevu.

Kako bi bilo zaštićeno znanje i trud onih koji zaista studiraju neophodno je i da policijske akcije ne završe samo u registratorima tužiteljstva i sudova, već da procesi budu provedeni do kraja, poručuju naši sugovornici. S tim u vezi okončani sudski procesi morali bi značiti i da nelegalno stečene diplome nisu vjerodostojne. Možda tek tada ne bi bilo situacija da se diplome kupuju čak i na benzinskim crpkama.

Post Kupovinom diploma na privatnim fakultetima dolaze do javnih funkcija je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?