Nakon današnjeg usvajanja proračuna mirovine već sa isplatom za siječanj veće 5%

Nakon današnjeg usvajanja proračuna mirovine već sa isplatom za siječanj veće 5%

Link na izvornu vijest

Nakon današnjeg usvajanja proračuna mirovine već sa isplatom za siječanj veće 5%

Nakon što je Vlada Federacije BiH usvojila i po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputi la ovogodišnji proračun težak blizu 7,5 milijardi maraka, ponovo se otvorila šansa za famozno akontativno usklađivanje mirovina.

Podsjetimo, riječ je o modelu prema kojem se mirovine uvećane po osnovu redovnog usklađivanja, koje je inače zakonska odredba svakog 15. travnja, isplaćuju unaprijed.

Težak položaj

Taj model je primijenjen lani zbog teškog položaja ove populacije, kada je odluka o tome donesena koncem siječnja, a isplata uvećanih primanja u postotku koji je rezultat rasta BDPa i indeksa potrošačkih cijena u protekloj godini počela je u veljači.

Prema tom receptu, uz uvjet da proračun u istovjetnom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta, akontativno usklađivanje bi bilo izvršeno i ove godine.

Nažalost, zbog odluke  o privremenom financiranju, taj model je bio nemoguć, međutim, situacija se promijenila nakon što je Vlada FBiH usvojila proračun i uputila ga u Parlament na usvajanje. Ako bude usvojen proračun, a vjerujemo da hoće, Vlada FBiH ima mogućnost donijeti odluku o akontativnom usklađivanju mirovina, što će se, vjerujemo, i dogoditi  rekao je za Avaz Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

On nije mogao govoriti o tome hoće li u slučaju primjene akontativnog modela mirovine biti uvećane za šest posto, kako se to ranije iznosilo, istakavši da je za to potrebno sačekati službene po datke Federalnog zavoda za statistiku potrebne za određivanje iznosa klađivanja.

Apel parlamentarcima

Mnogo računamo na zastupnike u Federalnom parlamentu, uvažavajući činjenicu da su kasno dobili prijedlog budžeta, te ih naj iskrenije molimo da u cilju pomoći, u prvom redu umirovljenicima kao najugroženijoj populaciji, dignu ruke za budžet kako bi se osi gurale isplate naših mirovina rekao nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Moguće korekcije

Iako im je ranije Federalni zavod za statistiku dostavio podatke, odnos no projekciju o tome da iznos usklađivanja za mirovine iznosi šest posto ili, preciznije, između pet i sedam posto, ipak, kako saznajemo, mirovine će biti uvećane za pet posto. To će biti učinjeno zbog mogućih korekcija potrebnih parametara i činjenice da je riječ o isplati unaprijed, a u slučaju da taj iznos bude veći, umirovljenici će u svibnju dobiti razliku za prethodna tri mjeseca.

U Savezu udruženja umirovljenika vjeruju da će, ako se budžet usvoji, biti primijenjeno akontativno usklađivanje mirovina. Iako ne mogu utjecati na postotak, odnosno iznos prema kojem se usklađuju penzije, naglasili su kako će im u ovoj situaciji svako povećanje njihovih primanja, posebno onima s naj nižim mirovinama, dobro doći.

Objava Nakon današnjeg usvajanja proračuna mirovine već sa isplatom za siječanj veće 5% pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?