ALIEFENDIĆ O BUDŽETU FBIH: KAKO JE NAMETNUTA VLAST RASPOREDILA 7,5 MILIJARDI KM NARODNOG NOVCA

ALIEFENDIĆ O BUDŽETU FBIH: KAKO JE NAMETNUTA VLAST RASPOREDILA 7,5 MILIJARDI KM NARODNOG NOVCA

Link na izvornu vijest

ALIEFENDIĆ O BUDŽETU FBIH: KAKO JE NAMETNUTA VLAST RASPOREDILA 7,5 MILIJARDI KM NARODNOG NOVCA

  • Usvojeni Budžet Federacije BiH za 2024. godinu odražava pažljivo razmatranje interesa različitih društvenih grupa. Budžetska politika koja se vodila bila je usmjerena prema građanima, lokalnim zajednicama, udruženjima i raznim interesnim kolektivima. Poseban naglasak stavljen je na podršku pronatalitetnoj politici, poticanje nižih nivoa vlasti, podrška privatnim preduzećima s planiranih 17 miliona KM, te niz drugih grantova pojedincima i kolektivima – navodi Aliefendić i dodaje:
  • Jasno je da budžet reflektira političke interese, uključujući zahtjeve HDZ-a za grant sredstva kantonima, te poticaje za sportsku infrastrukturu, posebna sredstva za Zrinjski i Velež kako bi se održao balans uticaja SDP-a.

Povećana sredstva za penzionere svakako su pozitivna, ali izazivaju pitanja o konkretnim povišicama u januarskim penzijama. Penzioneri su ciljana izborna grupacija koju vlast pokušava “kupiti” povišicama za svoje interese.

Navodi kako postoje i kritičke tačke poput povećanja novca političkim strankama (sa 3,8 miliona KM na 4,56 miliona KM).

  • Postoje i kritičke tačke u budžetu, kao što su povećana sredstva za političke stranke sa 4,56 miliona KM, što ukazuje na političke igre u izbornoj godini. Također, zabrinjavajući je odnos prema branilačkoj populaciji, gdje su transferi za invalidnine i egzistencijalnu naknadu povećani samo za 3,3 posto, što znači izrazito mali iznos od 0,16 KM po mjesecu učešća u ratu za demobilisane branitelje.

Odnos prema teško oboljelim građanima nije na potrebnom nivou jer i dalje se čeka na listama za liječenje. Dodatno, povećanje putnih troškova za vožnju službenih automobila u predizbornim kampanjama ukazuje na zloupotrebu nametnute vlasti – navodi Aliefendić i dodaje:

  • Sveukupno, budžet ukazuje na kompleksne političke odluke s naglaskom na izbornu godinu, a njegova imlementacija na građane zahtijeva pažljivo praćenje i analizu.

Nametnuta vlast je iskoristila priliku raspolaganja javnim novcem da ostvari što više političkog utjecaja preko građana koji pune budžete na svim nivoima.

Pored svih prethodno navedenih aktivnosti, uložio sam amandman u iznosu od pet miliona KM za rekonstrukciju vrelovoda u Kaknju.

Obećanje resornih ministarstava Vlade F BiH o iznalaženju rješenja već je dobijeno u vezi s ovim projektom.

The post ALIEFENDIĆ O BUDŽETU FBIH: KAKO JE NAMETNUTA VLAST RASPOREDILA 7,5 MILIJARDI KM NARODNOG NOVCA first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?