Ova evropska država ima najbolji penzioni sistem

Ova evropska država ima najbolji penzioni sistem

Link na izvornu vijest

BRISEL – Holandija je u vrhu kada je u pitanju poređenje penzionih sistema širom svijeta, prema nedavnom globalnom penzionom izveštaju Mercer CFA instituta.

Ova evropska država ima najbolji penzioni sistem

FOTO: Agencije

Rangiranje je rezultat analize više od 50 indikatora i upoređivanja 47 sistema penzija, koji pokrivaju 64 odsto svjetske populacije.

Island je zauzeo drugo mjesto, s prošlogodišnjeg prvog mjesta, a Danska je treća u indeksu za 2023. godinu.

Većina evropskih zemalja uključenih u izvještaj dala je dobru ocjenu. Prema izvještaju, potrebno je samo nekoliko poboljšanja u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Irskoj, Belgiji, Portugalu i Njemačkoj.

S druge strane, Francuska, Španija, Italija, Poljska, Austrija i Hrvatska, zajedno sa SAD, imaju velike rizike i/ili nedostatke koje treba riješiti, navodi se u izveštaju.

Na dnu ljestvice su Indija, Filipini i Argentina. Zajedno sa Turskom i Tajlandom, oni dijele najlošiju poziciju, ocjenu D, što sugeriše da bez ikakvih poboljšanja postoje ozbiljne sumnje u efikasnost i održivost penzijskih sistema ovih zemalja.

Rizici u sistemu

U izvještaju se ističe da su ‘sistemi penzijskih primanja širom svijeta pod pritiskom kao nikada prije’, zbog trenutno uporne inflacije, rastućih kamatnih stopa i geopolitičke neizvjesnosti, što neminovno utiče na povrat ulaganja.

„Prosječna starost stanovništva širom sveta nastavlja da raste na mnogim tržištima, uglavnom na zrelijim tržištima“, rekla je Margaret Franklin, predsednica i izvršna direktorka CFA Instituta.

Kazala je da su inflacija i rastuće kamatne stope stvorile novu tržišnu dinamiku koja predstavlja značajne izazove za penzione planove.

„Takođe vidimo nastavak lomljenja u vezi s globalizacijom. Ovo su samo neki od sve složenijih izazova s ​​kojima se suočavaju penzioni fondovi koji na značajan način utiču na penzionere”, dodala je.

U izvještaju se citira najnovija OECD-ova perspektiva penzija iz 2022. godine, koja preporučuje kreatorima politika širom svijeta da prođu kroz neophodne reforme uprkos trenutnoj finansijskoj i ekonomskoj neizvjesnosti, kako bi se izbjeglo ugrožavanje dobrobiti sadašnjih i budućih penzionera.

U izvještaju se preporučuje i jačanje penzija osiguranih imovinom (za razliku od pay-as-you-go) što bi moglo doprinijeti diversifikaciji izvora za finansiranje penzionisanja, čineći penzione sisteme otpornijim. Euronews/Investitor

Чланак Ova evropska država ima najbolji penzioni sistem се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?