Tisuće žitelja dobit će do 5000 KM od EU-a, samo u FBiH 4 tisuće prijava

Tisuće žitelja dobit će do 5000 KM od EU-a, samo u FBiH 4 tisuće prijava

Link na izvornu vijest

Europska unija, kao ključni financijer brojnih projekata u BiH, pokazuje se i kao strateški partner zemlji kada govorimo o energetskoj učinkovitosti, a od čega korist ima poslovna zajednica, ali i žitelji, piše Večernji list BiH.

Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Slađan Bevanda potvrdio je za Večernji list kako je potpora Europske unije za žitelje Federacije BiH, kao i mikro te mala poduzeća, iznosila nešto manje od 26 milijuna maraka, dodavši kako je taj iznos podijeljen u ravnomjernom omjeru, što znači da je za građane i poduzeća bilo osigurano po nešto manje od 13 milijuna maraka. Sama natječajna procedura, objasnio je, bila je provedena koristeći novu elektroničku aplikaciju te je za građane okončana procedura, dok je u pogledu mikro te malih i srednjih poduzeća ostao dio sredstava te je nedavno raspisan novi natječaj. U kontekstu građana postojalo je iznimno veliko zanimanje – prijavilo se više od 4 tisuće ljudi, a maksimalni iznosi koji se mogu ostvariti po ovoj osnovi je 5 tisuća maraka.

– Oglas –

NaslovnicaVijesti

Tisuće žitelja dobit će do 5000 KM od EU-a, samo u FBiH 4 tisuće prijava

24. Veljače 2024.

0

FacebookWhatsApp

Europska unija, kao ključni financijer brojnih projekata u BiH, pokazuje se i kao strateški partner zemlji kada govorimo o energetskoj učinkovitosti, a od čega korist ima poslovna zajednica, ali i žitelji, piše Večernji list BiH. Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Slađan Bevanda potvrdio je za Večernji list kako je potpora Europske unije za žitelje Federacije BiH, kao i mikro te mala poduzeća, iznosila nešto manje od 26 milijuna maraka, dodavši kako je taj iznos podijeljen u ravnomjernom omjeru, što znači da je za građane i poduzeća bilo osigurano po nešto manje od 13 milijuna maraka. Sama natječajna procedura, objasnio je, bila je provedena koristeći novu elektroničku aplikaciju te je za građane okončana procedura, dok je u pogledu mikro te malih i srednjih poduzeća ostao dio sredstava te je nedavno raspisan novi natječaj. U kontekstu građana postojalo je iznimno veliko zanimanje – prijavilo se više od 4 tisuće ljudi, a maksimalni iznosi koji se mogu ostvariti po ovoj osnovi je 5 tisuća maraka.

Žitelji su pritom u najvećem broju slučajeva sredstva predvidjeli za nabavu dizalica topline.

Ulaganje tvrtki

Kada je pak riječ o poduzećima, novi natječaj predvidio je iznos od oko 5,3 milijuna maraka, a praksa je pokazala kako su tvrtke do sada uglavnom investirale u vlastite solare za proizvodnju električne energije. Bevanda je naglasio kako je iznimno zadovoljan podrškom Europske unije u kontekstu energetske učinkovitosti te je naveo i kako se, kako BiH bude napredovala prema Uniji, mogu očekivati i znatnija sredstva. Ilustrirao je to podatkom kako, primjerice, Hrvatska dobiva višestruko veća sredstva za navedene namjene, a sve to govori u prilog potrebe ubrzanja europskog puta zemlja.

Uvidom u natječaj koji se odnosi na tvrtke vidljivi su i maksimalni bespovratni iznosi koje je moguće dobiti. Kada govorimo o mikro poduzećima u većinskom vlasništvu žena, maksimalni iznos sufinanciranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 50% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinanciranja ne može bit manji od 5000 KM ni veći od 30.000 KM, uključujući PDV. Vlastiti udio podnositelja prijave mora iznositi minimalno 50% od visine ukupne investicije. U kontekstu ostalih mikro poduzeća maksimalni iznos sufinanciranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 45% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinanciranja ne može bit manji od 5000 KM ni veći od 30.000 KM, uključujući PDV. Vlastiti udio podnositelja prijave mora iznositi minimalno 55% od visine ukupne investicije. Za mala i srednja poduzeća predviđeni su i veći iznosi; kada govorimo o tvrtkama u većinskom vlasništvu žena, maksimalni iznos sufinanciranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 50% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinanciranja ne može bit manji od 10.000 KM ni veći od 50.000 KM, uključujući PDV. Vlastiti udio podnositelja prijave mora iznositi minimalno 50% od visine ukupne investicije. Kod ostalih malih i srednjih poduzeća maksimalni iznos sufinanciranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 45% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinanciranja ne može biti manji od 10.000 KM ni veći od 50.000 KM, uključujući PDV. Vlastiti udio podnositelja prijave mora iznositi minimalno 55% od visine ukupne investicije.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, već je objavljeno kako će broj građana koji će dobiti potporu do 5 tisuća maraka biti oko 1500, dok je u pogledu provođenja mjera energetske učinkovitosti u mikro, malim i srednjim poduzećima pristiglo više od 100 prijava poslovnih subjekata, a odobreno je 56 projekata koji će biti financirani.

Paket podrške

Podrška za žitelje, kao i mikro, mala i srednja poduzeća dio je većeg paketa energetske podrške Europske unije, koji je vrijedan 70 milijuna eura te pokazuje da je EU vjeran i pouzdan partner Bosni i Hercegovini, koji izdvaja sredstva za pomoć najugroženijim kućanstvima u Bosni i Hercegovini kako bi se izborila s visokim cijenama i kako bi se unaprijedila energetska učinkovitost u zemlji kao ulaganje u budućnost. Od ukupnog financijskog paketa, više od dvije trećine – 50 milijuna eura – namijenjeno je za najmanje 165.000 ugroženih kućanstava. Preostalih 20 milijuna eura namijenjeno je za najmanje 4000 stambenih zgrada za unaprjeđenje njihove energetske učinkovitosti, kao i za najmanje 400 mikro, malih i srednjih poduzeća koja se suočavaju s izazovima nastalim uslijed energetske krize.

Objava Tisuće žitelja dobit će do 5000 KM od EU-a, samo u FBiH 4 tisuće prijava pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?