Ekipa kočerinskih entuzijasta probija pješačku stazu od Ivankovića Doca do groba biskupa fra Nikole Ugrinovića

Ekipa kočerinskih entuzijasta probija pješačku stazu od Ivankovića Doca do groba biskupa fra Nikole Ugrinovića

Link na izvornu vijest

Prema narodnoj predaji koja datira još od 1604. godine, duvanjskog biskupa fra Nikolu Ugrinovića i njegove pratitelje franjevce ubili su Turci u Stupima kraj Posuškog Graca. Od tada se u Stupima nalazi i grob u kojem su sahranjeni ovi hercegovački mučenici tog vremena. Grob godinama privlači brojne hodočasnike vjernike koji baš tu dolaze sa svojim zavjetima i molitvama. Također po narodnim predajama tu su mnogi doživjeli Božje milosrđe po zagovoru ovog mučenika. Ovo mjesto je nažalost danas poznato samo onim najbližima, odnosno vjernicima koji dolaze s rubnih područja Posušja, Gruda i Širokog Brijega.

Tako se u Širokom Brijegu odnosno u MZ Kočerin pojavila jedna grupa entuzijasta koja je odlučila napraviti stazu, šetnicu do ovog mjesta i tako potaknuti mještane ovog kraja da posjete biskupov grob. U kraćem razgovoru sa Tomislavom Ivankovićem saznajemo kako teku radovi na stazi te što su ciljevi ove grupe građana koja se odvažila na ovaj hvale vrijedan posao.

-Moja ljubav prema prirodi je nastala još davnih godina kad sam boravio u Švicarskoj te imao priliku planinariti švicarskim Alpama, točnije na planini Rigi koja me eto oduševila svojim pješačkim stazama. Kasnije sam odlučio potaknuti akciju u svojem rodnom mjestu i pokušati napraviti jednu pješaku stazu koja bi bila idealna za sve ljubitelje prirode ali koja bi imala i svoju kulturološku crtu a to je povezivanje sa povijesnim mjestom kao što je grob biskupa Ugrinovića.

Zanimljivo je spomenuti da je grob na nadmorskoj visini od preko 700 metara a od Ivankovića Doca do groba i nazad ima 17 kilometara što je pristojna staza za rekreativce ali i hodočasnike- kazuje nam Tomislav.

Ovih dana teku radovi a uz Tomislava još su tu i Ljubo Ivanković (Čiovo – Trogir), Ivan Mikulić Karmelić, Ivan Martinović – Abramović, Luka Kolobarić Antin i Marko Martinović Rico. Saznajemo da vrijedna kočerinska ekipa planira pokrenuti ili osnovati Udrugu za zaštitu groba biskupa fra Nikole Ugrinovića, kulturnih dobara i znamenitosti.

Svakako vrijedna akcija vrijednih ljudi koji brinu o itekako važnim i vrijednim znamenitostima ovog kraja. Grob biskupa fra Nikole Ugrinovića to doista i jeste.

www.abcportal.info

The post Ekipa kočerinskih entuzijasta probija pješačku stazu od Ivankovića Doca do groba biskupa fra Nikole Ugrinovića first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?