Gradnja kuća uzela maha na području Hercegovine

Gradnja kuća uzela maha na području Hercegovine

Link na izvornu vijest

Gradnja kuća uzela maha na području Hercegovine

Put do prve nekretnine nikada nije bio teži i praktično kupovina novog stana zbog cijena nekretnina koje su na povijesnom maksimumu u BiH sve je veći luksuz.

Prosječna cijena stana u Federaciji BiH u protekloj godini iznosila je 2.255 KM po metru kvadratnom i u odnosu na 2022. povećana je za skoro 15 posto. Tako se u posljednje vrijeme građani sve više odlučuju na izgradnju vlastite kuće, unatoč tome što je došlo do poskupljenja građevinskog materijala.

Nije trend

Najviša ostvarena cijena kuće u FBiH u 2023. godini na području općine Centar Sarajevo bila je od 750.000 KM, s površinom 333 metra kvadratna i ukupnom površinom parcele 2.030 metara kvadratnih.

Najviša ostvarena cijena stana u FBiH je na području općine Stari Grad Sarajevo i iznosila je 914.600 KM, s korisnom površinom od 170 kvadrata, navedeno je u preliminarnom izvješću o stanju tržišta nekretnina u FBiH za proteklu godinu.

S druge strane, gradnja kuća je posljednjih godina uzela maha na području Hercegovine, pogotovo okoline Mostara.

Na tom području se događa prava invazija, naročito zemljište kupuju i grade kuće ili za sebe ili za rentanje Sarajlije, pa i Tuzlaci i Zeničani – govori nam
Spaho Ljajić, stručnjak za nekretnine. 

Prosječna cijena građevinskog zemljišta na razini FBiH, prema podacima iz 2022. godine, iznosila je 35 KM po metru kvadratnom. Maksimalna ostvarena cijena građevinskog zemljišta u toj godini bila je 3.890 KM po metru kvadratnom, i to u općini Novo Sarajevo.

Stotinu kvadrata

– Ako uzmemo u obzir da je zemljište od 500 kvadrata 50.000 KM, dok dobijemo građevinske dozvole i računajući cijenu gradnje po kvadratu od 2.000 KM, od temelja do krova, kvalitetnim materijalima, u konačnici, da uradimo jedan objekt od 100 kvadrata, treba otprilike oko 200.000 KM, ističe Ljajić. Međutim, neke građevinske firme u svojim ponudama za gradnju kuće po sustavu „ključ u ruke” nude cijene od 1.290 do 1.690 KM po kvadratu.

Objava Gradnja kuća uzela maha na području Hercegovine pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?