Znate li kolika je starost voznog parka kod nas, a kolika u Europi

Znate li kolika je starost voznog parka kod nas, a kolika u Europi

Link na izvornu vijest

Vo­zni park u Euro­pi je sve sta­ri­ji, te pro­sječna sta­rost auto­mo­bi­la tre­nu­tno izno­si 12 go­di­na i tri mjeseca, po­ka­zu­ju po­da­ci Europ­ske udruge proi­zvođača auto­mo­bi­la (ACEA).

U okvi­ru 28 čla­ni­ca EU, Ve­li­ke Bri­ta­ni­je i čla­ni­ca EF­TA, naj­sta­ri­ji vo­zni park ima Grčka, te se u ovoj ze­mlji vo­ze auto­mo­bi­le ko­ji su pro­sječno sta­ri 17 go­di­na i tri mjeseca.

Na­kon Grčke, naj­sta­ri­ji vo­zni park ima Es­to­ni­ja s pro­sječnom sta­rošću auto­mo­bi­la od 16 i po go­di­na.

Sli­je­di Če­ška s 15 go­di­na i devet mjeseci, Letonija s 15 godina i dva mjeseca i Polj­ska s 14 go­di­na i devet mjeseci.

Naj­jača eko­no­mi­ja EU Nje­mačka ima pro­sječnu sta­rost auto­mo­bi­la od točno 10 go­di­na.

U ovim po­da­ci­ma vi­di se da čak 21 ze­mlja ima pro­sječnu sta­rost auto­mo­bi­la veću od 10 go­di­na.

Lu­ksem­burg ima naj­mlađi vo­zni park, s pro­sječnom sta­rošću auto­mo­bi­la od sedam go­di­na i devet mjeseci, te Aus­tri­ja i Dan­ska sa osam go­di­na i devet mjeseci.

Ipak, iako je vo­zni park u Euro­pi sve sta­ri­ji, BiH ni­je ni bli­zu ovog pro­sje­ka.

Ta­ko je, pre­ma po­da­ci­ma BI­HAMK-a, pro­sječna sta­rost auto­mo­bi­la u Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni oko 19 go­di­na, 60 posto vo­znog par­ka je sta­ri­je od 13 go­di­na, dok je go­to­vo 20 posto vo­zi­la sta­ri­je od 26 go­di­na.

Sud­ski vje­štak prometne stru­ke Še­val Ko­vačević, ka­zao je za “Ne­za­vi­sne no­vi­ne” kako je si­gur­no da sta­ri­ja vo­zi­la vi­še ugrožava­ju sigurnost prometa od no­vi­jih.

“Ko­li­ko ona vi­še ugrožava­ju sigurnost prometa, to možemo vidjeti na osno­vu ne­kih dru­gih pa­ra­me­ta­ra. Ako se ra­de re­do­viti te­hnički pre­gle­di i ako se pra­te i održava­ju i sta­ri­ja vo­zi­la, tu će se sma­nji­ti broj prometnih ne­sreća. I no­vo vo­zi­lo, ako se za­pus­ti, može iza­zva­ti ugrožava­nje sigurnosti prometa”, na­veo je Ko­vačević.

Na pi­ta­nje pos­to­ji li mo­gućnost da se Bo­sna i Her­ce­go­vi­na pri­bliži europ­skom pro­sje­ku, Ko­vačević kaže da je pre­la­zak na hi­bri­dna i elek­trična vo­zi­la na­glo kre­nuo.

“Mi­slim da mi nećemo moći ispu­ni­ti stan­dar­de ko­ji se za­go­va­ra­ju go­di­na­ma, ali i Euro­pa je se­bi za­da­la žes­tok tem­po. Neće se moći sma­nji­ti ta­ko la­ko upotraba fosil­nih go­ri­va ka­ko oni mi­sle. Mo­ra se ne­što ura­di­ti na ovim ro­ko­vi­ma ko­ji su za­da­ti, odno­sno da se oni pro­lon­gi­ra­ju. Vi­di­mo i u Euro­pi pro­svjede zbog ta­kvih sta­nja. Ze­mlje u ra­zvo­ju ne mo­gu ta­kve stva­ri ispu­ni­ti odje­dnom, te sam mišljenja da se mo­ra­ju ne­ke stva­ri re­du­ducirati”, na­gla­sio je Ko­vačević.

Pre­ma po­da­ci­ma Evrop­ske uni­je, promet je je­di­ni se­ktor u ko­jem je emi­si­ja šte­tnih plinova u tri desetlječa, od 1990. do 2019. go­di­ne po­ra­sla, i to za 33,5 posto.

Naj­veći za­gađivač su pu­tnička vo­zi­la, na ko­ja u EU otpa­da 62 posto uku­pnog za­gađenja ugljičnim dio­ksi­dom u ceszovnom prometu.

Nezavisne novine

 

The post Znate li kolika je starost voznog parka kod nas, a kolika u Europi appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?