Želite sami sebi uplaćivati radni staž? Evo koliko vam novca treba mjesečno

Želite sami sebi uplaćivati radni staž? Evo koliko vam novca treba mjesečno

Link na izvornu vijest

I danas postoje poslodavci u Federaciji koji ne uplaćuju doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje svojim uposlenicima. To radnicima uzrokuje probleme jer što neće imati dovoljno plaćenog staža pri odlasku u mirovinu.

Zbog toga se događa da osobe umjesto za 25 godina kontinuiranog rada u profesiji imaju isto toliko staža, oni imaju nekih 13 godina i nisu rijetki oni koji pitaju mogu li sebi uplaćivati staž kako bi se koliko-toliko približili uvjetima za odlazak u mirovinu.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje kažu da građani imaju mogućnost sebi uplaćivati staž.

– Iznos dobrovoljnog osiguranja u 2024. godini je 329,63 KM. Toliko je određeno prema prosjeku federalne plaće i ne može više niti manje od tog iznosa. Ovo osiguranje se regulira u Zavodu MIO sklapanjem ugovora i uplaćuje se mjesečno – pojašnjava Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U prošloj godini iznos dobrovoljnog osiguranja koji se uplaćuje mjesečno je bio 288,83 KM.
Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života, a koja ima prebivalište u Federaciji BiH i koja se ne nalazi u obaveznom osiguranju. Dakle, koja nije u radnom odnosu.

Staž se počinje računati od trenutka predaje dokumentacije.
Kod plaćanja staža u poslovnicu Zavoda MIO osoba mora donijeti uvjerenje o prebivalištu, liječničko uvjerenje i osobnu iskaznicu.

Kod uplate dobrovoljnog osiguranja ne treba tvrtka kao posrednik. Osoba se registrira, dobije rješenje o dobrovoljnom osiguranju i taj staž se računa kao mirovinski, odnosno, redoviti staž.
U Zavodu MIO FBiH za Faktor su rekli ranije kako se događalo da naši ljudi, a koji su vani, imaju nekih 13 ili 14 godina staža ovdje, sebi plaćaju staž kako bi dosegli 15 godina jer to je minimum koji je potreban za odlazak u mirovinu sa 65 godina života.

Faktor.ba

The post Želite sami sebi uplaćivati radni staž? Evo koliko vam novca treba mjesečno appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?