Spomen na don Joku Blaževića

Spomen na don Joku Blaževića

Link na izvornu vijest

Na Veliki utorak, 26. ožujka 2024., u groblju i grobljanskoj kapelici sv. Josipa u Blaževićima  sabralo se u povodu prve obljetnice preminuća don Joke Blaževića podosta vjernika iz župe Rašeljke i iz drugih mjesta a među njima i 12 svećenika. Misno slavlje za ovoga pokojnoga svećenika i sve pokojnike pokopane u tome groblju slavljena je sveta misa koju je predvodio uza suslavljenje spomenutog broja svećenika rašeljački župnik don Ilija Drmić. On je i kolega pokojnog don Joke.

Don Jozo/Joko Blažević rođen je 3. prosinca 1955. u mjestu Pasič, župa Rašeljke od oca Marka i majke Anice, r. Dudić. Osnovnu školu pohađao je u Kazagincu i Aržanu, a Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu na Šalati, gdje je položio i ispit zrelosti. Teološki studij završio je na Visokoj bogoslovnoj školi u Sarajevu. Sveti red đakonata primio je 7. prosinca 1980., a prezbiterata 29. lipnja 1981. u Mostaru po mostarsko-duvanjskom biskupu Pavlu Žaniću. Tijekom svoga svećeničkog života službovao je u župama: Prisoje (1981.-1985.), Vir (1985.), Drežnica (1986.-1993.), Sv. Matej – Mostar (1993.-1996.), Hercegovački Vinjani (1996.-2022.), Zagorje (2019.-2022.), Gabela i Gorica Struge (2022.-2023.) gdje je i umro.

U svojoj propovijedi don Ilija je rekao sljedeće misli koje su povezane sa spomenutim pokojnim subratom svećenikom.

„Draga braćo i sestre, cijenjena rodbino i dragi moj subrate don Joko! U povodu tvoje prve obljetnice želim reći ove riječi. Krist je tebi zasjao svojom Božanskom svjetlošću, o kojoj si ovdje na svijetu promišljao i propovijedao. I ne samo to, Bog Otac preminulim vjernicima i svojim svećenicima daje da se potpuno preobraze u Kristu.

Mi u vjeri govorimo da je naš subrat svećenik don Joko sada u svjetlosti. Svjetlo što ga je imao na zemlji postalo mu je samo snažnije i punije do prave Božanske punine svjetlosti.

Svi mi znamo da je don Joko cijeli svoj život, ljudski i svećenički, služio drugima u potpunoj ljubavi Božjoj. To služenje bilo je poticajem i svima drugima a pogotovo nama koji smo bili uza nj.

Mi znamo da je naš subrat nosio svoj križ bolesti koji ga je još više činio slugom svima kojima je bio poslan, a križ i služenje jesu središte kršćanskog života. Križ ižaruje veličanstvenu svjetlosti bez koje nema uskrsnuća. Kako to izgleda u stvarnom našem životu? Najprije: Mali križevi kroz cijeli dan, a onda veliki križevi u određeno vrijeme koje Bog izabere. Potom, odricanje zbog drugih. To su odluke koje vode do većeg križa, biti spreman položiti svoj život. Izgledalo je kao da je don Joko spreman u svako vrijeme odreći se svega za svakoga. Ni zbog kakva dobitka nego iz ljubavi prema Bogu i braći.

Kad je jednom obavljajući poslove za novi župni dvor u Prisoju umoran s putovanja stigao do Mosta, ugledao je svoju župljanku trudnicu koja je u to vrijeme čekala nekoga da je odveze u Livno jer je porod blizu. Don Joko je samo stao, pozdravio i rekao: Sjedaj, odvest ću te u bolnicu. I obavio je to radosno. Njegova župljanka je uskoro rodila i uslijedilo je ubrzo i krštenje. Temelj tome bila je i njegova molitva koja se molila u obitelji i trajno a glavna predvodnica molitve, koja je Božje svjetlo što sjaji s križa, bila je don Jokina majka. Oboje su pokojni i s iskustvom Božanske svjetlost. Oni i kao takvi služe iz nebeske domovine, a u ovoj našoj zbilji zemaljskoj stoji u služenju i don Jokin brat sa svojima.

Prije 54 godine s ovim svojim kolegom otputovao sam u Zagreb na Šalatu gdje smo četiri godine proživjeli u učenju i molitvu kao i ostalim vježbanjima za buduće življenje i djelovanje. Ove godine navršava se 50. obljetnica mature. Don Joko će biti s nama na toj proslavi, i po običaju stići će prvi na Šalatu. Obasjat će nas nebeskom svjetlošću.

Kad god se susretnemo mi don Jokine kolege, svi ponavljamo jedno te isto: Joko nam nedostaje. Njegov odlazak ostavio je veliku prazninu u našim životima. Nema više njegova stila življenja i poticaja za akciju u Crkvu. Sada nam ništa ne preostaje nego da ga otpočnemo oponašati u služenju, a uistinu to smo i učinili radi njega i radi svih nas, te sve iz ljubavi prema Bogu. Dragi don Joko, počivaj i raduj se u nebeskoj svjetlosti.“

Posusje.info

Objava Spomen na don Joku Blaževića pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?