Rastuće političke napetosti u BiH prijete ekonomskom padu

Rastuće političke napetosti u BiH prijete ekonomskom padu

Link na izvornu vijest

Unatoč otpornosti domaćeg gospodarstva, kao i očekivanom smanjenju inflacije, političke napetosti unutar BiH mogle bi povećati ekonomsku fragmentiranost BiH i oslabiti perspektive rasta, dok bi neizvjesnosti na globalnoj razini mogle ponovno dovesti do rasta cijena hrane i energije, jedno je od upozorenja iz zaključne izjave Misije MMF-a poslije obavljenih konzultacija, a u koju smo imali uvid. U nizu preporuka i savjeta upućenih vlastima na svim razinama izdvajaju se one koje se odnose na fiskalnu politiku, a ključna preporuka je ograničavanje potrošnje na plaće u javnom sektoru, ali i nastavak izdvajanja za javne investicije koje potiču rast, piše Večernji list.

 

BDP i inflacija

Uvodni dio izjave donosi procjene na objema stranama financijske vage – BDP-u i inflaciji – pri čemu se projicira kako će ekonomski rast, odnosno rast realnog BDP-a u ovoj godini iznositi 2,5 posto.

Potražnju će podržati više realne plaće, kontinuirana podrška putem politika, blagi oporavak privatnih ulaganja i turizam, dok će se izvoz robe u EU djelomično oporaviti. No, MMF upozorava i kako, ako izostane suštinski veći reformski napredak, očekuju da će u srednjoročnom razdoblju rast ostati prigušen na razini od približno 3 posto, što je previše nisko za postizanje značajne konvergencije prihoda s prihodima u Europskoj uniji. Kada govorimo o inflaciji, koja je osobito važna iz kuta velike većine žitelja BiH, ona bi se mogla prepoloviti, odnosno spasti sa 6 posto, koliko je iznosila u 2023., na 3 posto. Međutim, inflacija, u koju nisu uključene cijene hrane i energije, pokazuje se upornijom, odražavajući kontinuirane pritiske izazvane povećanjem plaća.

Sva ekonomska kretanja u BiH ovisna su o političkoj situaciji, a MMF upozorava kako bi intenziviranje regionalnih sukoba, naglo usporavanje rasta u Europi ili povećana volatilnost cijena roba mogli izazvati trgovinske poremećaje i rezultirati rastom cijena hrane i energije, smanjenjem izvoza iz BiH i doznaka te slabljenjem domaće potražnje. Istodobno, dodaju i kako bi rastuće političke napetosti unutar zemlje mogle povećati ekonomsku fragmentiranost BiH i oslabiti perspektive rasta. Uputili su i kritike vlastima zbog povećanja plaća u javnom sektoru i minimalne plaće u cilju ublažavanja utjecaja krize izazvane visokim troškovima života, pa iako je to, kako navode, stimuliralo domaću potražnju, dovodi do rizika poticanja inflacije.

 

Ključne reforme

MMF je dao svoj osvrt i na reformske procese koji su, kako su naglasili, potrebni kako bi se osiguralo ponovno stvaranje fiskalnih rezervi vraćanjem u fiskalni suficit u srednjoročnom razdoblju uz istodobno poboljšanje kvalitete potrošnje. Poruka je kako treba izvršiti preraspodjelu resursa s tekuće na kapitalnu potrošnju, primarno za infrastrukturu, zelenu energiju i digitalizaciju. Za bolje usmjeravanje socijalne potrošnje vlasti trebaju uspostaviti odnosno uvezati registre korisnika, izvršiti pregled davanja i uvesti sustav socijalne karte. FBiH treba zadržati način povećanja minimalne plaće koji je zasnovan na formuli te smanjiti stopu doprinosa i proširiti osnovice za obračun poreza na dohodak i doprinosa na način koji ima neutralno djelovanje na proračun. U konačnici, u oba entiteta moraju se mobilizirati dodatni prihodi, uključujući i smanjenje poreznih olakšica i uvođenje poreza na dividende.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?