Armanijeve torbe proizvodili eksploatisani kineski radnici

Armanijeve torbe proizvodili eksploatisani kineski radnici

Link na izvornu vijest

MILANO – Eksploatisani kineski radnici u Italiji, koje su u pogonima u okolini Milana nelegalno zapošljavali neovlašćeni podizvođači, pravili su torbe i druge artikle za modnu kuću “Đorđo Armani”, saopštila je danas italijanska policija.

Armanijeve torbe proizvodili eksploatisani kineski radnici

FOTO: Armani

U tom slučaju su navodno zanemareni propisi o zdravlju i bezbjednosti radnika, kao i pravila kojima se regulišu radno vrijeme, pauze i slobodni dani, prenio je AP.

Italijanska kompanija negirala je optužbe da je počinila pomenute zloupotrebe u sadejstvu sa firmom “GA Operations”, koja proizvodi odjeću, dodatke i dekoracije za kuće za brendove grupe “Đorđo Armani”.

“Oduvek smo sprovodili mere kontrole i prevencije kako bismo sveli na minimum zloupotrebe u lancu snabdevanja, a ’GA Operations’ sarađivaće s najvećom transparentnošću sa nadležnim telima po tom pitanju”, navodi se u saopštenju Armanija.

Prema policiji, “GA Operations” je angažovao podizvođača, koji je potom angažovao neovlašćene kineske podizvođače, da bi oni zapošljavali radnike mimo procedura, a neki od njih bili su u Italiji ilegalno.

Dodaje se da je to dio sistema “caporalato”, ilegalnog posredovanja i eksploatacije radnika, koji se najčešće događa u poljoprivrednom sektoru.

“Sistem omogućava enormno uvećanje profita tako što kineska fabrika zapravo proizvodi artilkle, smanjujući troškove rada korišćenjem neregistrovanih i ilegalnih radnika”, navodi se u saopštenju.

Policija je objavila i to da je kineski podizvođač plaćen 93 evra za torbu, koju je modna kuća prodala za oko 1.800 evra.

Četiri kineska vlasnika fabrike su podvrgnuti odvojenim krivičnim istragama zbog svojih uloga u tim zloupotrebama, a “GA Operations” nije pod istragom, ali je stavljen pod sudski nadzor na period do godinu dana, ističe policija.

Чланак Armanijeve torbe proizvodili eksploatisani kineski radnici се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?