Prirodnom zaštitom do zdravih i ukusnih plodova povrća

Prirodnom zaštitom do zdravih i ukusnih plodova povrća

Link na izvornu vijest

Sve veći broj proizvođača i hobista za zaštitu povrća od najznačajnijih bolesti koriste ekološke pripravke. Neki od najčešće korištenih proizvoda iz Bio Garden programa nazivaju se Plamenjača i Pepelnica. Radi se o posebnom ekološkom pripravcima koji imaju dobro izraženo fungicidno i baktericidno djelovanje.

Krastavac i rajčica su dvije povrtne kulture koje se najčešće uzgajaju u vrtovima i okućnicama i u čijim plodovima uživamo tijekom ljetnih mjeseci. Rijetka su domaćinstva koja u svom vrtu nemaju nekoliko biljaka krastavca i desetak ili dvadeset biljaka rajčice. I krastavac i rajčica vrlo često obolijevaju od plamenjače, bolesti koja samo u nekoliko dana može u potpunosti uništiti kompletnu biljku. Bolest je posebno izražena u Hercegovini gdje se i rajčica i krastavac obilno zalijevaju orošavanjem.

Plamenjača krastavca je najčešća i vrlo opasna bolest. Javlja se na krastavcima koji se uzgajaju na otvorenom, ali i u zaštićenim prostorima. Prvi simptomi bolesti uočavaju se na listu u obliku pjega koje su okrugle, svijetlozelene boje. Pjege se postupno povećavaju i zauzimaju prostor između žila lista. Zaraženi dio lista se suši, a u konačnici se osuši i cijela biljka.

Bio Garden plamenjača – gnojivo na bazi bakra s djelovanjem na plamenjaču

Kako zaštititi krastavce od plamenjače ekološkim pripravcima?

Krastavci se mogu uspješno zaštititi od plamenjače, ali sa zaštitom treba početi na vrijeme, obično kada biljke razviju 3 do 5 listova ili desetak dana nakon presađivanja. Većina proizvođača za suzbijanje ove bolesti koristi kemijske pripravke. U posljednjih nekoliko godina sve veći broj proizvođača i hobista, koji povrće uzgajaju u obiteljskim vrtovima i okućnicama, traže pripravke koji su dozvoljeni u ekološkoj odnosno organskoj proizvodnji.

Danas se u bolje opskrbljenim agrocentrima, za suzbijanje ovog uzročnika bolesti, može nabaviti posebno formuliran ekološki pripravak pod nazivom Plamenjača iz Bio Garden programa koji ispoljava široko fungicidno i baktericidno djelovanje. Prskanje treba obaviti nekoliko puta u razmaku od 7-10 dana. Kod zaštite krastavca protiv ove bolesti potrebno je prskati naličje lista, jer infekcija dolazi kroz pući na donjoj strani lista. Osim plamenjače, krastavci često obolijevaju i od pepelnice. Za suzbijanje ove bolesti na krastavcima koristite ekološki pripravak pod nazivom Pepelnica.

Bio Garden Pepelnica 

Jedna od najčešćih ali i najopasnijih bolesti rajčice je svakako plamenjača.

Simptomi bolesti mogu se primijetiti na listu, plodu i stabljici rajčice. Simptomi na listu očituju se u obliku pjega raspoređenih najčešće na rubu, ali mogu nastati i na bilo kojem drugom mjestu.

Kako zaštititi rajčicu od plamenjače ekološkim pripravcima?

Sa zaštitom rajčice od uzročnika plamenjače treba započeti odmah nakon presađivanja. Isto kao i kod krastavca, za zaštitu je najbolje koristiti ekološki pripravak pod nazivom Plamenjača, koji na rajčici osim plamenjače suzbija i druge uzročnike biljnih bolesti.

Velika ponuda STIHL perača u Sjemenarni, ovlaštenom STIHL trgovcu.

Pripravak PLAMENJAČA je deklariran kao fungicidno bakreno gnojivo sa veoma širokim fungicidnim i baktericidnim djelovanjem. Ovaj pripravak je stabilan molekularni kompleks u obliku monoglukonata, galakturonata i bakra. Zbog ovih neionskih vrsta molekula djeluje kao sistemik. Radi se o posebnom bakrenom pripravku sa potpunim sistemičnim djelovanjem koji je namijenjen za preventivno, kurativno i eradikativno suzbijanje različitih uzročnika biljnih bolesti najčešće plamenjače, ali suzbija i druge uzročnike biljnih bolesti. Može se koristiti prskanjem (preko lista) ili zalijevanjem (preko korijenja) u dozi od 15-30 ml/10 l vode.

Pripravak PEPELNICA je registriran kao gnojivo na osnovi sumpora s poboljšanim karakteristikama djelovanja i dodatkom terpena dobivenog iz bora koje pomaže biljkama u ishrani na kiselim tlima gdje se izbjegava primjena mineralnih gnojiva sa sumporom zbog zakiseljavanja. Pripravak pomaže u suzbijanju pepelnice jer popratno djeluje na smanjenje sporulacije. Koristi se u dozi od 30-50 ml/10 l vode

Puno više informacija o primjeni ekoloških pripravaka u suzbijanju različitih uzročnika biljnih bolesti doznajte od Sjemnarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

Saznaj više…

Objava Prirodnom zaštitom do zdravih i ukusnih plodova povrća pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?