Obojeni krug emocija: kako boje oblikuju vaš brend? 

Obojeni krug emocija: kako boje oblikuju vaš brend? 

Link na izvornu vijest

Svuda oko nas su vizuali, zbog globalnog tržišta gdje je konkurencija izuzetno jaka, brendovi se neprestano bore za pažnju potrošača. Pored usluga i proizvoda koje neki brend nudi, veoma je važno da brend posjeduje boje koje komuniciraju s njegovim potrošačima ili klijentima. S tim u vezi, možemo reći da su boje ključni alat u arsenalu marketinških strategija jer one ne stvaraju samo vizuelnu vezu, nego izazivaju i emotivne reakcije, stvaraju prepoznatljivost i mogu izgraditi dugoročnu vezu s brendom. 

Jedan od najvažnijih pristupa korištenju boja u marketingu je emotional color wheel. Ovaj koncept podrazumijeva ideju da svaka boja izaziva određene emocionalne reakcije kod ljudi, što brendovima omogućava da usmjere percepciju svoje publike i izgrade željene odnose s njima. 

Najčešće korištena boja je crvena – najsnažnija među svim bojama kada je u pitanju izazivanje emocija. Ona simbolizuje strast, energiju i uzbuđenje. Najčešće brendovi koji žele izraziti dinamičnost i snagu koriste crvenu boju u svojim marketinškim kampanjama i vizualima, kako bi izazvali uzbuđenje i privukli pažnju potrošača. 

Druga po redu zastupljenosti je žuta boja. Iako je često vežemo za vjerovanje da ona simbolizuje ljubomoru, ova boja ipak predstavlja optimizam, radost i sreću. Zato brendovi koji žele izazvati osjećanja poput sreće i optimizma, često koriste žutu kao glavnu boju. Dok je zelena boja povezana s prirodom, obnovom i ekologijom. 

Zbog toga, brendovi koji se zalažu za održivost i zaštitu životne sredine, nerijetko koriste zelenu boju kako bi subliminalno naglasili svoju posvećenost ekološkim vrijednostima i privukli potrošače s istim uvjerenjima i predanjima. Važno je pomenuti da percepcija boja može varirati u zavisnosti od kulture, geografske lokacije i ličnih iskustava. 

Na primjer, u nekim kulturama crna boja se percepira kao simbol tuge, gubitka i smrti, dok se u drugim kulturama može smatrati bojom elegancije i prestiža. Kada brendovi pažljivo biraju boje za svoje brendiranje, oni žele stvoriti emotivnu vezu sa svojom ciljanom publikom. Korištenjem odgovarajućih boja može pomoći brendovima da se izdvoje na tržištu, stvore reputaciju i izgrade lojalnost. 

The post Obojeni krug emocija: kako boje oblikuju vaš brend?  first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?