Od 1. srpnja građani mogu aktivirati svoj digitalni identitet

Od 1. srpnja građani mogu aktivirati svoj digitalni identitet

Link na izvornu vijest

Osamdeset posto građana BiH ove godine treba zamijeniti dokumente – za dva-tri mjeseca bit će to milijun dokumenata koji će biti zamijenjeni ove godine, kazao je za Dnevnik 2 Almir Badnjević, ravnatelj Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, ali i istaknuo da, iako državni proračun nije usvojen, izdavanje osobnih dokumenta nije ugroženo.

– Mi znamo kad građanima istječe valjanost dokumenta i naš je proračun jednostavno napraviti. Ove godine je broj zahtjeva dvostruko veći nego prošle godine. U idućih nekoliko mjeseci doći ćemo u situaciju da nećemo imati novca za dobavljače. Slali smo i urgencije, još nismo dobili odobrenje da će nam se odvojiti neka sredstva iz rezerve. Ne mislim voditi Agenciju a da se duguje dobavljačima. Od mjerodavnih ćemo tražiti da objasne zašto građanima, kad uplate osobnu iskaznicu i novac legne u riznicu, nema tih dokumenata – kazao je.

Što se tiče digitalne transformacije, da se ukine barem jedan papir, Badnjević je naglasio kako su omogućili mnogo procesa, da se elektronički razmjenjuju. Badnjević je reagirao i na optužbe političara iz RS-a da uvođenje digitalnog potpisa nema zakonsko uporište te predstavlja potencijalnu opasnost za građane.

– Oni nemaju nikakvu nadležnost o tome govoriti – kazao je među ostalim. Badnjević je na kraju kazao kako će od 1. srpnja svi građani BiH moći doći u regionalne urede IDDEEA-e i aktivirati svoj digitalni identitet i kvalificirani digitalni potpis.

Post Od 1. srpnja građani mogu aktivirati svoj digitalni identitet je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?