Fed ne isključuje novo povećanje kamatnih stopa

Fed ne isključuje novo povećanje kamatnih stopa

Link na izvornu vijest

VAŠINGTON – Guvernerka američkih Federalnih rezervi Mišel Boumen (Michelle Bowman) izjavila je da ne očekuje smanjenje kamatnih stopa pre kraja godine i da je spremna da ih ponovo poveća ako napredak u smanjenju inflacije zastane.

Fed ne isključuje novo povećanje kamatnih stopa

Foto: Pixabay

„Još nismo došli do tačke kada bi bilo prikladno smanjiti kamatnu stopu,“ rekla je Boumen, prenosi Fox Bussines.

Ona je upozorila da bi prerano smanjenje stopa moglo rizikovati ponovno pokretanje visoke inflacije, što bi zahtjevalo dodatna povećanja stopa kako bi se obuzdao pritisak cijena u ekonomiji.

U diskusiji nakon svog govora na skupu bankara u Londonu, Boumen je rekla da ne predviđa smanjenje kamatnih stopa ove godine i da ih je umjesto toga prebacila na buduće godine.

Boumen, koja je članica sa pravom glasa u Federalnom komitetu za otvoreno tržište sa 12 članova, takođe je ponovila da je spremna da dodatno pooštri monetarnu politiku ako bude dokaza da se napredak u smanjenju inflacije usporava.

„Spremna sam da povećam ciljani raspon za federalnu kamatnu stopu na nekom budućem sastanku ako napredak u smanjenju inflacije zastane ili se čak preokrene. Imajući u vidu rizike i neizvesnosti u vezi sa mojim ekonomskim izgledima, ostaću oprezna u svom pristupu razmatranju budućih promena u stavu politike“, navela je ona.

Zvaničnici Feda glasali su na svom posljednjem sastanku u maju da kamatne stope ostanu nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, što je najviši nivo od 2001. godine. Iako su kreatori politike ostavili mogućnost smanjenja stopa kasnije ove godine u svojoj izjavi nakon sastanka, takođe su naglasili potrebu za „većim poverenjem“ da inflacija opada pre nego što ublaže politiku. Biznis.rs

Чланак Fed ne isključuje novo povećanje kamatnih stopa се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?