Nakon pet godina britanskog zatvora Julian Assange došao u Australiju

Nakon pet godina britanskog zatvora Julian Assange došao u Australiju

Link na izvornu vijest

Assange se iskrcao iz privatnog aviona na aerodromu u Canberri nešto poslije 19:30 sati po lokalnom vremenu, mašući medijima koji su čekali i svojim pristalicama prije nego što je strastveno poljubio svoju ženu Stellu i podigao je sa zemlje.

Zagrlio je oca prije nego što je sa svojim pravnim timom ušao u zgradu terminala.

Australijski premijer Anthony Albanese, koji je godinama lobirao za oslobađanje Assangea, rekao je da je razgovarao s njim telefonom nakon što je njegov avion sletio.

– Večeras sam imao toplu raspravu s njim, bio je veoma velikodušan u svojim pohvalama naporima australske vlade – rekao je Albanese na konferenciji za novinare.

– Australijska vlada se zalaže za australijske građane, to je ono što mi radimo – dodao je.

Assangeovim dolaskom završava se saga u kojoj je proveo više od pet godina u britanskom zatvoru visoke sigurnosti i sedam godina u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu boreći se protiv izručenja Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i SAD, gdje se suočio s 18 kaznenih prijava.

Te optužbe proizašle su iz objavljivanja WikiLeaksa 2010. stotina tisuća povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku – jednom od najvećih kršenja tajnih informacija u američkoj povijesti.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?