Što kada djetetov odabir nije i roditeljski izbor

Što kada djetetov odabir nije i roditeljski izbor

Link na izvornu vijest

 Pitanje roditelja: Moje dijete ne želi nastaviti svoje obrazovanje na fakultetu, želi pauzirati godinu zbog čega smo suprug i ja zabrinuti.Kako ukazati ukoliko sada ne upiše fakultet da vjerojatnoga više neće nikada htjeti upisati.

Dragi roditelju, hvala na javljanju i dijeljenju Vaše zabrinutosti koja je u današnje vrijeme itekako aktualna i s kojom se susreću mnogi roditelji.

Vaše dijete od 18 godina svakako je već dovoljno odraslo da samo donese odluku o tome što trenutno želi i prema donesenoj odluci bude spremno nositi se i sa posljedicama odluke.  Za dijete je to važan trenutak pokazivanja neovisnosti. S 18 godina nije nimalo lako donijeti odluku i ukoliko adolescentu treba vremena je sasvim u redu,  jer nije jednostavno pod povećanom razinom stresa odabrati prioritete.

Pitam se, ukoliko se dijete ne osjeća spremno za upis na fakultet – hoćete li mu samo odnemoći ukoliko ga budete požurivali da isti upiše.Svakako pokažite vašem djetetu da mu vjerujete kao i u njegovu sposobnost planiranja.  Razgovarajte sa djetetom, saslušajte razloge i obratite pažnju na činjenice zbog kojih želi godinu odmora. Ukoliko adolescent odluči i da ne želi studirati nego želi raditi, to je isto u redu.

Želim Vas kao roditelje ohrabriti i istaknuti da su stručna istraživanja potvrdila da pauziranje godine prije upisa studija može pomoći adolescentima da još bolje otkriju svoje interese i bolje postave ciljeve i prioritete.Praksa pokazuje da studenti koji pauziraju i čvrsto odluče što zapravo žele studirati budu usredotočeniji, angažiraniji i imaju veću razinu motivacije.

Odluka mora biti samo djetetova – ne Vaša kao roditelja, ne prijatelja. Svakako su mu savjeti i podrška dobro došli – ali odluka bi trebala biti isključivo djetetova bez tuđih pritisaka i očekivanja.

Svakako savjetujte vaše dijete da godinu koju planira pauzirati strukturira oko aktivnosti kojima će istražiti svoje interese u životu, ali i za stjecanježivotnih vještina kroz rad. Ukoliko vam se čini da dijete ne zna što bi radilo tijekom godine pauziranja i čini vam se bezvoljno i nemotivirano za bilo kakve radne aktivnosti, svakako potražite razgovor sa stručnjakom.

Podržite dijete, neka osjeti da ste tu za njega i zajedno sagledajte sve mogućnosti.

 

Ukoliko Vam je potrebna dodatna podrška i pomoć, budite slobodni javiti se na mail: [email protected] ili kontakt broj 063 466 423.

Sva Vaša pitanja za kolumnu možete poslati na mail [email protected]. .Čitamo se i pratimo do sljedeće kolumne u rujnu.

Doris Vlašić, mag.psych.,edu.dječje i adolescentne integrativne psihoterapije

The post Što kada djetetov odabir nije i roditeljski izbor appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?