Život preskup, sve veći broj umirovljenika mora raditi i nakon 65. godine

Život preskup, sve veći broj umirovljenika mora raditi i nakon 65. godine

Link na izvornu vijest

Život preskup, sve veći broj umirovljenika mora raditi i nakon 65. godine

Svakodnevni rast troškova života, nemogućnost kupnje osnovnih životnih namirnica, niske mirovine… razlog su što se sve veći broj umirovljenika u okružju odlučuje na rad poslije 65. godine, piše Marija Medić Bošnjak za Večernji list BiH

Struka i djelatnosti

U Republici Hrvatskoj gotovo trećina umirovljenika preživljava s najnižom mirovinom i bilo kakav dodatni izvor zarade potreban im je za dostojanstven život. Stoga sve veći broj njih bira mogućnost rada na pola radnog vremena, što odgovara i poslodavcima, kojima kronično nedostaje radne snage. Prema najnovijim podacima HZMO-a za 30. travnja ove godine, na pola radnog vremena u Hrvatskoj radi 29.791 korisnik starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina (15 posto više nego u isto vrijeme lani). Od toga broja gotovo dvije trećine, njih 19.312, su muškarci u odnosu na 10.479 žena. Najviše radno angažiranih umirovljenika je u Gradu Zagrebu (8802). Prema djelatnostima, najviše umirovljenika radi u trgovini na veliko i malo te na popravcima motornih vozila i motocikala (5044). Slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (3927) te prerađivačka industrija (3903). U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane na četiri sata dnevno radi 1878, a u zdravstvu i socijalnoj skrbi 1727 umirovljenika. Najmanje umirovljenika zaposleno je u djelatnosti izvanteritorijalnih organizacija i tijela, odnosno u diplomatskim ili konzularnim predstavništvima i misijama (samo jedan). Isti trend prisutan je i u Bosni i Hercegovini, gdje se nerijetko umirovljenici nakon stjecanja mirovine odlučuju i na puno radno vrijeme. Raniji podaci pokazuju kako stariji od 65 godina čine 0,1 posto ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH. Koliko njih istodobno prima mirovinu i plaću, teško je reći jer se podaci vode u više baza. Struke najviše nedostaje u medicini, prosvjeti, industriji, građevini, trgovini… Ipak, radu nakon mirovine uglavnom se vraćaju visokoobrazovani.

Odluka Ustavnog suda

Pravo istodobno raditi i primati mirovinu umirovljenicima u Federaciji BiH omogućio je Ustavni sud svojom odlukom, odnosno stavljanjem članka 116. Zakona o MIO izvan snage prije četiri godine. Kako su tada objasnili iz Zavoda MIO Federacije BiH, nakon presude Ustavnog suda, koji je članak 116. Zakona o MIO proglasio neustavnim, pravo ostvarivanja statusa osiguranika u obveznom osiguranju mogu ostvariti svi korisnici mirovine s iznimkom onih koji su ostvarili pravo na obiteljsku ili pak na mirovinu prema odredbama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.

Također, po završetku obveznog osiguranja, pod uvjetom da je trajalo više od šest mjeseci, korisnik mirovine može zatražiti ponovni izračun mirovine, pri čemu će se uzeti u obzir novoostvareni staž osiguranja, a sve u skladu s člankom 117. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Pravo na rad, odnosno primanje plaće i mirovine u isto vrijeme, imaju i umirovljenici u Republici Srpskoj. Podaci Zavoda MIO RS-a pokazuju konstantan rast broja onih koji istodobno primaju plaću i mirovinu. Tako je tijekom 2021. godine taj broj bio 5607, dok je prošle godine porastao na 6830. Uvidom u evidencije uočava se da se najveći broj korisnika prava koji ponovno steknu status osiguranika nalazi u većim gradskim središtima ili regijama, gdje je i gospodarska aktivnost veća i raznovrsnija.

 

Objava Život preskup, sve veći broj umirovljenika mora raditi i nakon 65. godine pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?