IMA SE, MOŽE SE: Ko se iz Ministarstva Staše Košarca častio hotelima s 5 zvjezdica u inostranstvu?!

IMA SE, MOŽE SE: Ko se iz Ministarstva Staše Košarca častio hotelima s 5 zvjezdica u inostranstvu?!

Link na izvornu vijest

Prekomjerno su potrošili i na javni prevoz u inostranstvu, utvrdili su državni revizori. Prekoračeni su i mjesečni limiti za internu reprezentaciju

Piše: A. DUČIĆ

Ured za reviziju institucije BiH ustanovio je rastrošnost u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje vodi kadar SNSD-a Staša Košarac. Nalazi se odnose na prošlu godinu.

Tako su državni revizori utvrdili da su izdaci za putne troškove realizovani u iznosu od 296.796 KM, od kojih izdaci za troškove putovanja u inostranstvo iznose 234.170 KM, a za troškove putovanja u zemlji 62.626 KM.

Putni nalozi

Najznačajniji izdaci odnose se na troškove prevoza u inostranstvu javnim sredstvima (54.346KM), troškove smještaja za službena putovanja u inostranstvu (86.687 9KM) i troškove dnevnica u inostranstvu (65.978 KM). Uvidom u određeni broj putnih naloga uočili smo da su zaposleni na pozicijama šefa odsjeka za kontrolu naoružanja i stručnog savjetnika za bilateralne odnose koristili hotelski smještaj kategorije 5 zvjezdica što nije u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na naknadu za službeno putovanje – utvrdili su revizori.

Pojasnili su da je navedenom odlukom definisano da članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući, ministri i zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH, kao i njihovo lično osiguranje mogu koristiti hotelski smještaj kategorije do “5” zvjezdica, a ostali zaposleni u institucijama BiH hotelski smještaj kategorije do „4“ zvjezdice.

Dakle, Ministarstvo nije postupilo u skladu s navedenom Odlukom što ima za posljedicu neracionalno korištenje javnih sredstava – zaključili su revizori.

Faksimil revizora MVTEO i izdaci za hotele

Uvidom u evidencije o korištenju službenih vozila utvrdili su i da putni nalozi nisu popunjavani u skladu s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH. Konstatovano je da na pojedinim nalozima nisu popunjene sve predviđene rubrike kao što je stanje brojila prilikom sipanja goriva, vrijeme polaska i dolaska, dnevna prijeđena kilometraža i sl. Na određenim nalozima je upisana različita kilometraža za istu relaciju. Također su utvrdili i da se u određenim slučajevima koristilo vozilo kada je korisnik vozila prema evidencijama Ministarstva bio na godišnjem odmoru. Nepotpune i neažurne evidencije, napomenuli su, onemogućuju utvrđivanje opravdanosti rashoda u vezi s namjenskim korištenjem službenih vozila.

Šta kaže Pravilnik

Nadalje, ukupni izdaci za usluge reprezentacije ovog ministarstva zaključno sa zadnjim danom 2023. godine iznose 55.766 KM. Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju Vijeća ministara BiH, Ministarstvu je utvrđen maksimalni godišnji iznos za reprezentaciju u iznosu do 60.000 KM. Od toga za usluge interne reprezentacije, u skladu s godišnjim utvrđenim limitima propisanim internim aktom Ministarstva, je raspoloživ iznos od 17.400 KM.

Uvidom u pomoćne evidencije utvrđeno je da je na internu reprezentaciju utrošeno 24.050 KM. Mjesečni limit za usluge interne reprezentacije je tokom godine više puta prekoračen u značajnijim iznosima na mjesečnom nivou i za isto su sačinjena obrazloženja. Konstatovano je da nije prekoračen odobreni iznos (60.000 KM) za ukupne troškove reprezentacije, ali još uvijek su značajna prekoračenja mjesečnih limita kod interne reprezentacije – naveli su državni revizori.

(Fokus)

The post IMA SE, MOŽE SE: Ko se iz Ministarstva Staše Košarca častio hotelima s 5 zvjezdica u inostranstvu?! appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?