Zračna luka Mostar u Hercegovinu će donijeti više od 9 milijuna KM od turista

Zračna luka Mostar u Hercegovinu će donijeti više od 9 milijuna KM od turista

Link na izvornu vijest

U sklopu strateške vizije razvoja turizma u južnom dijelu zemlje, konkretno regiji Hercegovine, važan segment promišljanja osnaživanja ponude i podizanja potencijala i kapaciteta na višu razinu odnosi se na preporod koji trenutačno prolazi Zračna luka Mostar, a koja, zahvaljujući sinergijskom djelovanju menadžmenta i više razina vlasti, u ovoj godini očekuje rekordne brojke kada govorimo o posjećenosti, piše Večernji list BiH.

Važan segment cijele priče je uspostava novih zračnih linija prema Zagrebu i Beogradu, što sa sobom otvara mogućnost povezivanja i s drugim svjetski atraktivnih urbanim središtima, a tu su i linije prema Bariju, Rimu, Veroni i Münchenu, a kako je u izjavi za Večernji list potvrdio direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel, već su u svibnju i lipnju ostvarili iznimne rezultate koji se oslikavaju kroz brojke od 5 do 6 tisuća putnika mjesečno. Kada se one usporede s lanjskim, kada je putnika bilo oko 1300 mjesečno, računica je jasna. Đuzel nam kaže i kako su očekivanja da će ovu godinu završiti s oko 40 tisuća putnika, dok je iduće godine plan podignuti ovaj broj na 60 tisuća.

Prihodi

Sve zajedno ima izniman utjecaj i na razvoj turističkih potencijala regije Hercegovine, a Đuzel nam u tom kontekstu otkriva i kako su s USAID-om radili na istraživanju generiranja prihoda. Utvrđeno je, naime, da u prosjeku turist koji dolazi zrakoplovom u Hercegovinu na dan ostvari potrošnju od oko 80 eura, dok se u prosjeku zadržava tri dana u ovom dijelu BiH. Matematika nam dalje kaže kako su brojke od 3 do 4 puta više u odnosu na poticaje koje Zračna luka dobiva, što jasno govori o isplativosti strateškog projekta revitalizacije zračnog prometa u Mostaru kao gospodarskom, prometnom i kulturnom središtu regije Hercegovine. U prijevodu, prosječno turisti u Hercegovini ostavljaju 240 eura za vrijeme svog boravka, a kada se ta brojka pomnoži s 20 tisuća dolazaka, dolazimo do iznosa od 4,8 milijuna eura, odnosno 9,6 milijuna maraka.

Naravno, ove brojke bi mogle biti i veće, a osobito od iduće godine, kada se očekuje uspostava potpuno novih zračnih linija. Drugi važan segment podizanja turističkih kapaciteta ovoga dijela BiH na višu razinu krije se i u boljoj cestovnoj povezanosti, ali i u procesima poput uspostave turističkih zajednica u gradovima i općinama.

V. d. direktora Turističke zajednice HNŽ-a Anđelko Maslać nedavno je u razgovoru za Večernji list kazao kako se često volimo uspoređivati s podacima iz 2019., pretpandemijske godine koja je bila, što se tiče turističkih pokazatelja, rekordna.

Govoreći o samim pokazateljima iz dosadašnjeg tijeka turističke sezone, ove godine može se zaključiti, naglasio je, kako su sjajni rezultati, a podaci kojima raspolažu su od 10 do 15 posto veća posjećenost kada govorimo o posjetima na cijelom području HNŽ-a u odnosu na protekle godine. – Nadam se da ćemo oboriti podatke iz 2019. godine, a mi kao Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije dat ćemo sve od sebe da pomognemo – poručuje Maslać. Osvrnuo se ovom prilikom i na proces uspostave turističkih zajednica na lokalnim razinama, poput Čitluka, Mostara, Neuma i Ravnog, a uskoro i Stoca, te kaže kako se nada da će one zaživjeti u punom kapacitetu i pomoći ugostiteljima, hotelijerima i svima koji se bave turizmom da ova gospodarska grana zaživi punim plućima.

Strateški pristup

Pitanje razvoja turističkih potencijala, ali i aktivnosti na provedbi održivog turizma valja promatrati i u svjetlu činjenice da je Federacija BiH nedavno dobila strateški dokument iz područja ove grane gospodarstva, a tom prilikom naglašeno je i kako će se razvoj turizma u Federaciji BiH voditi idejom zaštite okoliša i bit će usmjeren na ljude u cilju povećanja turističkih resursa u korist lokalnog stanovništva. To će se ostvariti odgovarajućim korištenjem trendova na lokalnim, regionalnim i međunarodnim tržištima, pri čemu će se upotrijebiti ono što je najvrjednije, a to je srdačno i gostoljubivo stanovništvo, netaknuta priroda, kulturno-povijesno nasljeđe i geostrateški položaj u blizini nekih od najvažnijih europskih emitivnih turističkih tržišta.

The post Zračna luka Mostar u Hercegovinu će donijeti više od 9 milijuna KM od turista first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?