Ovo su najmoćnije ekonomske sile Afrike

Ovo su najmoćnije ekonomske sile Afrike

Link na izvornu vijest

ABUJA – Nigerija, vodeća afrička ekonomija čiji se BDP procjenjuje na 477 milijardi dolara u 2022. godini, nalazi se na vrhu liste najbogatijih afričkih zemalja, a za njom slijedi Egipat kao druga ekonomska sila Afrike.

Ovo su najmoćnije ekonomske sile Afrike

FOTO: Agencije

Afrika danas ima 54 države članice UN i četiri teritorije. Prema projekcijama rasta MMF-a, rang-lista od 10 najmoćnijh afričkih zemalja ne bi trebalo da doživi preokret u godinama koje dolaze.

Nigerija, najmnogoljudnija zemlja na kontinentu, sa više od 200 miliona stanovnika, još dugo će ostati vodeća ekonomija Afrike, piše Afrikanews i naglašava da bi ta zemlja do 2028. godine trebalo da uveća bogastvo i dostigne BDP od 915 milijardi.

Time bi se, kako naglašavaju, povećao jaz između Nigerije i Egipta, kao druge ekonomske sile u Africi a koja ima 110 miliona stanovnika.

Kako navodi Africa news, rangiranje najbogatijih zemalja može varirati u zavisnosti od kriterijuma koji se koriste, kao što su bruto domaći proizvod (BDP), dohodak po glavi stanovnika ili drugi ekonomski pokazatelji.

Po toj opštoj listi zasnovanoj na BDP-u u smislu pariteta kupovne moći, poslednjih nekoliko godina prednjači Nigerija a slijede Egipat, Južna Afrika, Alžir, Marko, Angola, Kenija, Gana, Tanzanija i Etiopija.

Podsjećaju da Nigerija kao najnaseljenija zemlja u Africi ima raznovrsnu ekonomiju, posebno u sektoru nafte i gasa.

 Južna Afrika u oblasti rudarstva, poljoprivreda i usluga, dok Egipat ima razgranatu ekonomiju u sektorima turizma, nafte, gasa i poljoprivrede.

Alžir, kako dodaju, ekonomsku moć zasniva na značajnim rezervama nafte i prirodnog gasa, koje značajno doprinose njegovoj ekonomiji.

Maroko uspijehe bilježi zahvaljujući turizmu, poljoprivredi, industriji i različitim uslugama, dok prirodni resursi igraju ključnu ulogu u ekonomiji Angole.

Kenija koja je regionalni ekonomski centar rezultate bilježi zahvaljujući raznolikoj ekonomiji, uslužnom sektoru, poljoprivredi i turizmu.

Uspijeh Gane podržavaju sektori kao što su poljoprivreda, nafta i gas i usluge.

Poljoprivreda, turizam i prirodni resursi doprinose odličnoj ekonomskoj poziciji Tanzanije.

Etiopija doživljava brz ekonomski rast, sa sektorima uključujući poljoprivredu, proizvodnju i infrastrukturu, podsjećaju iz Afrika news.

Tanjug

Чланак Ovo su najmoćnije ekonomske sile Afrike се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?