Sveučilište u Mostaru u top 500 na QS World Rankings: Europe 2025

Sveučilište u Mostaru u top 500 na QS World Rankings: Europe 2025

Link na izvornu vijest

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40 europskih zemalja, pozicioniralo je Sveučilište u Mostaru (SUM) na 491. mjesto.

Ovaj napredak u odnosu na prethodnu godinu dodatno osnažuje poziciju Sveučilišta u Mostaru među 500 najboljih sveučilišta u Europi, što je izniman uspjeh s obzirom na činjenicu da Europa broji približno 6.000 visokoobrazovnih institucija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Predvođeno prestižnim institucijama poput ETH Zurich, Imperial College London, University of Oxford, University of Cambridge i UCL, QS Europe rang-lista predstavlja iznimno konkurentno okruženje.

Među šest rangiranih sveučilišta iz BiH Sveučilište u Mostaru ističe se kao jedino koje je uspjelo ući među prvih 500, čime predvodi akademsku scenu u BiH.

Ovo postignuće ne samo da donosi priznanje Sveučilištu nego i cijeloj zemlji, pokazujući da BiH ima potencijal za visoko obrazovanje na svjetskoj razini.

Sveučilište u Mostaru posebno se istaknulo u prva četiri indikatora: omjer studenata i akademskoga osoblja, omjer domaćeg i međunarodnog akademskog osoblja, ishodi zapošljavanja diplomiranih studenata, te omjer domaćih i međunarodnih studenata.

Ovi rezultati potvrđuju kvalitetu obrazovanja i istraživanja, te pridonose rastu ugleda SUM-a na međunarodnoj akademskoj sceni i prostoru europskog visokog obrazovanja.

Sveučilište u Mostaru bilježi rast prijava. Velik broj prijava stiže iz Hrvatske

Sveučilište u Mostaru ponosi se ravnomjernim omjerom studenata i akademskoga osoblja, što omogućava individualiziran pristup obrazovanju i veću posvećenost svakom studentu. Ovo je ključan čimbenik za osiguranje visoke kvalitete nastave, visokih standarda obrazovanja, omogućujući studentima da dobiju kvalitetno znanje i konkurentne vještine potrebne za uspješnu karijeru. Visok omjer domaćeg i međunarodnog akademskog osoblja dodatno pridonosi kvaliteti obrazovanja na SUM-u jer međunarodno osoblje donosi različite perspektive i iskustva, obogaćujući akademsku zajednicu potičući razmjenu znanja na globalnoj razini”, navode sa Sveučilišta.

Jedan od najvažnijih indikatora uspjeha sveučilišta zapošljavanje je njegovih diplomanata.

“Sveučilište postiže izvrsne rezultate u ovom području, s visokim postotkom diplomanata koji pronalaze zaposlenje u svojoj struci ubrzo nakon završetka studija što govori o stjecanju konkurentna i relevantna znanja i vještina prilagođenih trenutačnim potrebama tržišta rada”, kažu iz SUM-a.

Dodaju kako je ovo sveučilišta, prvi put od postojanja, tijekom prošle godine uspjelo ući na ovu prestižnu ranking ljestvicu gdje je zauzelo 494. mjesto u Europi.

Iz BiH na prošlogodišnjoj ljestvici rangirano je šest sveučilišta i univerziteta, a SUM je tada bio drugi u BiH. Najnovije rangiranje pozicioniralo je Sveučilište u Mostaru na 491. mjesto, te je tako, ne samo zabilježilo rast na QS rang ljestvici, nego je i najbolje pozicionirano sveučilište iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj napredak u odnosu na prethodnu godinu dodatno osnažuje poziciju Sveučilišta u Mostaru kako u Bosni i Hercegovini tako i u Europi što je izniman uspjeh i pokazatelj da SUM kontinuirano ulaže u napredak.

QS, renomirana britanska kompanija specijalizirana za obrazovanje, rangira sveučilišta od 2010. godine koristeći metodologiju koja uključuje niz indikatora koji pružaju sveobuhvatan uvid u kvalitetu i kapacitete sveučilišta, omogućujući studentima, akademskom osoblju i istraživačima da donesu informirane odluke o svojim obrazovnim i profesionalnim putevima.

Sveučilišta koja zadovolje eliminatorni prag dalje se evaluiraju kroz navedene indikatore, te se u skladu s konačnim zbrojem bodova rangiraju na konkretnu poziciju.

Ova rigorozna evaluacija osigurava da samo najkvalitetnija sveučilišta dobiju priznanje na QS ljestvici, čime se dodatno naglašava značaj uspjeha SUM-a.

The post Sveučilište u Mostaru u top 500 na QS World Rankings: Europe 2025 first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?