Sveučilište u Mostaru među top 500 na QS World University Rankings: Europe 2025

Sveučilište u Mostaru među top 500 na QS World University Rankings: Europe 2025

Link na izvornu vijest

Najnovije rangiranje koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40 europskih zemalja pozicioniralo je Sveučilište u Mostaru na 491. mjesto. Ovaj napredak u odnosu na prethodnu godinu dodatno osnažuje poziciju Sveučilišta u Mostaru među 500 najboljih u Europi

Sveučilište u Mostaru nastavlja svoj put prema vrhu međunarodne akademske scene, potvrđujući svoju izvrsnost kroz priznanja i uspjehe koji se odražavaju na relevantnim svjetskim ljestvicama sveučilišta, piše Večernji list BiH. Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40 europskih zemalja, pozicioniralo je Sveučilište u Mostaru na 491. mjesto. Ovaj napredak u odnosu na prethodnu godinu dodatno osnažuje poziciju Sveučilišta u Mostaru među 500 najboljih sveučilišta u Europi, što je izniman uspjeh s obzirom na činjenicu da Europa ima približno 6000 visokoobrazovnih institucija.

Visoko obrazovanje i razina

Predvođeno prestižnim institucijama, poput ETH Zürich, Imperial College London, University of Oxford, University of Cambridge i UCL, QS Europe, rang-lista predstavlja iznimno konkurentno okruženje. Među šest rangiranih sveučilišta iz BiH Sveučilište u Mostaru ističe se kao jedino koje je uspjelo ući među prvih 500, čime predvodi akademsku scenu u Bosni i Hercegovini. Ovo postignuće ne samo da donosi priznanje Sveučilištu nego i cijeloj zemlji, pokazujući da BiH ima potencijal za visoko obrazovanje na svjetskoj razini.

Sveučilište u Mostaru posebno se istaknulo u prva četiri indikatora: omjer studenata i akademskoga osoblja, omjer domaćega i međunarodnoga akademskog osoblja, ishodi zapošljavanja diplomiranih studenata te omjer domaćih i međunarodnih studenata. Ovi rezultati potvrđuju kvalitetu obrazovanja i istraživanja te doprinose rastu ugleda Sveučilišta u Mostaru na međunarodnoj akademskoj sceni i prostoru europskoga visokog obrazovanja.

Sveučilište u Mostaru ponosi se ravnomjernim omjerom studenata i akademskoga osoblja, što omogućava individualiziran pristup obrazovanju i veću posvećenost svakom studentu. To je ključan čimbenik za osiguranje visoke kvalitete nastave, visokih standarda obrazovanja, omogućujući studentima da dobiju kvalitetno znanje i konkurentne vještine potrebne za uspješnu karijeru. Visok omjer domaćega i međunarodnoga akademskog osoblja dodatno doprinosi kvaliteti obrazovanja na Sveučilištu u Mostaru jer međunarodno osoblje donosi različite perspektive i iskustva, obogaćujući akademsku zajednicu, potičući razmjenu znanja na globalnoj razini.

Jedan od najvažnijih indikatora uspjeha sveučilišta zapošljivost je njegovih diplomanata. Sveučilište u Mostaru postiže izvrsne rezultate u ovome području, s visokim postotkom diplomanata koji pronalaze zaposlenje u svojoj struci ubrzo nakon završetka studija, što govori o stjecanju konkurentna i relevantna znanja i vještina prilagođenih trenutačnim potrebama tržišta rada. Omjer domaćih i međunarodnih studenata na Sveučilištu u Mostaru također je visok, što pokazuje atraktivnost Sveučilišta za studente iz cijeloga svijeta te pripadnost SUM-a europskoj akademskoj zajednici.

Sveučilište u Mostaru, prvi put od postojanja, tijekom prošle godine uspjelo je ući na ovu prestižnu ranking-ljestvicu, gdje je zauzelo 494. mjesto u Europi. Iz Bosne i Hercegovine na prošlogodišnjoj ljestvici rangirano je šest sveučilišta, a Sveučilište u Mostaru tada je bilo drugo u Bosni i Hercegovini s 494. mjestom u ukupnom poretku. Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025 pozicioniralo je Sveučilište u Mostaru na 491. mjesto te je Sveučilište u Mostaru rangirano tako da ne samo da je zabilježilo rast na QS rang ljestvici nego je i najbolje pozicionirano sveučilište iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj napredak u odnosu na prethodnu godinu dodatno osnažuje poziciju Sveučilišta u Mostaru, kako u Bosni i Hercegovini tako i u Europi, što je izniman uspjeh i pokazatelj da SUM kontinuirano ulaže u napredak.

Zahtjevni kriteriji rangiranja

QS, renomirana britanska kompanija specijalizirana za obrazovanje, rangira sveučilišta od 2010. godine, koristeći metodologiju koja uključuje niz indikatora kao što su omjer studenata i akademskoga osoblja, omjer domaćega i međunarodnoga akademskog osoblja, ishodi zapošljavanja diplomiranih studenata, omjer domaćih i međunarodnih studenata, akademska reputacija, dolazna i odlazna mobilnost studenata, znanstvena produktivnost, reputacija zaposlenika, održivi razvoj, citiranost te međunarodna istraživačka mreža. Ti indikatori pružaju sveobuhvatan uvid u kvalitetu i kapacitete sveučilišta, omogućujući studentima, akademskomu osoblju i istraživačima da donesu informirane odluke o svojim obrazovnim i profesionalnim putevima. Sveučilišta koja zadovolje eliminatorni prag, koji uključuje unaprijed definiran broj znanstvenih publikacija na godišnjoj razini, dalje se evaluiraju kroz navedene indikatore te se u skladu s konačnim zbrojem bodova rangiraju na konkretnu poziciju.

Ova rigorozna evaluacija osigurava da samo najkvalitetnija sveučilišta dobiju priznanje na QS ljestvici, čime se dodatno naglašava značaj uspjeha Sveučilišta u Mostaru. 

Objava Sveučilište u Mostaru među top 500 na QS World University Rankings: Europe 2025 pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?