ŽZH među tri županije koje bilježe najveću incidenciju oboljelih od hripavca

ŽZH među tri županije koje bilježe najveću incidenciju oboljelih od hripavca

Link na izvornu vijest

Od prosinca 2023. godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od pertussisa (velikog kašlja/hripavca) u epidemijskom obliku.

Ukupno, od 1. do 28. tjedna 2024. godine, prijavljena su 594 slučaja pertussisa u Federaciji BiH.

Najveći broj slučajeva registriran je u 6. tjednu, kada je prijavljeno 45 oboljelih od pertussisa (Grafikon 1).

Grafikon 1. Registrirani slučajevi pertussisa po tjednima, FBiH, od 1. do 28. tjedna 2024. (n=594)

 

Pad broja oboljelih registrira se od 21. tjedna u svim županijama u Federaciji. Najveća incidencija, odnosno porast broja oboljelih, bilježi se u Zeničko- dobojskoj, Zapadnohercegovačkoj i Sarajevskoj županiji (Tablica 1).

Tablica 1. Prijavljeni slučajevi i incidenca pertussisa u FBiH po županijama, od 1. do 28. tjedna 2024. (n=594)

Najveći broj oboljelih bio je među djecom u dobi 1-4 godine, ukupno 241 oboljelo (40,6 %) (Grafikon 2).

Grafikon 2. Registrirani slučajevi pertussisa po dobi, Federacija BiH, od 1. do 28. tjedna 2024. (n=594)

Od 594 prijavljena slučaja pertussisa, 482 (81,1 %) je necijepljeno, 56 (9,4 %) je bilo nepotpuno cijepljeno cjepivom koje sadrži pertussis komponentu, a u 34 (5,7 %) oboljela cjepni status je bio nepoznat (Grafikon 3).

Grafikon 3. Oboljeli od pertussisa po cjepnom statusu, Federacija BiH, od 1. do 28. tjedna 2024. (n=594)

Tijekom ovog razdoblja u FBiH je prijavljeno 127 hospitaliziranih zbog pertussisa (nije prijavljen status hospitalizacije za sve slučajeve). Prijavljena su tri smrtna slučaja.

Informacije o dnevnoj epidemiološkoj situaciji dostupne su javnosti na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, istim možete pristupiti putem LINKA.

Post ŽZH među tri županije koje bilježe najveću incidenciju oboljelih od hripavca je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?