Fabrika iz Srpca koja je krijumčarila biodizel pokreće proizvodnju

Fabrika iz Srpca koja je krijumčarila biodizel pokreće proizvodnju

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Kompanija “Sistem ecologica” iz Srpca koja je bila umještana u međunarodnu aferu šverca američkog biodizela u Evropsku uniju, a o čemu je CAPITAL prvi pisao, nakon četiri godine planira da ponovo pokrene proizvodnju.

Fabrika iz Srpca koja je krijumčarila biodizel pokreće proizvodnju

FOTO: Capital

Oni su u procesu ishodovanja neophodnih dozvola, u kojem su Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podnijeli zahtjev za procjenu uticaja na životnu sredinu.

Njihovo postrojenje u Sitnešima za proizvodnju goriva ima dnevni kapacitet od 80 tona, a u planu im je i reciklaža otpadnih guma sa kapacitetom 18 tona.

U Studiji uticaja koju je radio “Tehničko  – ekološki zavod” Banjaluka se navodi da su pogon ne radi od decembra 2019. godine ali da planiraju ponovo da pokrenu proizvodnju u narednom periodu.

Kao glavnu sirovinu navode korišteno jestivo ulje, iz procesa pripreme hrane u domaćinstvima, restoranima i prehrambenoj industriji, metanol i kalijum-hidroksid.

Dio sirovina će se nabavljati na domaćem tržištu, a dio uvoziti iz inostranstva”, piše u ovom dokumentu.

Investitori dalje navode da se proizvedeni biodizel izvozi u preduzeća u Evropskoj Uniji kao i preduzeća u zemljama okruženja, te da nabavnu mrežu čine preduzeća iz SAD, Evropske Unije i preduzeća sa domaćeg tržišta.

Prodaja biodizela vrši se direktno ili putem brokerskih kuća koje su usavršene za takvu vrstu prodaje. Do sada se kompletna proizvedena količina biodizela izvozila van granica BiH, dok samo jedan mali dio od sirovina kupljenih na domaćem tržištu koristi se za vlastite potrebe u svojim kamionima”, stoji u studiji uticaja.

Kada je riječ o reciklaži guma, plan je dobiti nove sirovine koje bi se ponovo koristile u raznim industrijama.

Međunarodni šverc

Podsjećamo, krajem 2019. i početkom 2020. godine, CAPITAL je otkrio veliku aferu u kojoj je učestvovalo ovo preduzeće, nakon čega su njihovi pogoni ugašeni.

Naime, kako je to utvrdila Evropska kancelarija za suzbijanje prevara (OLAF) „Sistem Ecologica“ prodavala jeftino američko biogorivo od soje, koje je lažno deklarisano kao skupo gorivo od upotrijebljenog ulja za kuhanje.

Sve su to radili kako bi izbjegli antidampinške carine za koje je trebalo platiti milione evra.

Inspektori OLAF – a su u decembru 2019. godine sproveli istragu u ovom preduzeću, a njihov zaključak je bio da se u BiH nije proizvodio nikakav biodizel.

Naime, stanje koje su zatekli u fabrici je pokazalo da ona nije bila operativna, da je potrošnja struje na kojoj se zasniva proizvodnja mala u odnosu na onu koja je potrebna za količine koje su navodno proizvodili, a otkrivene su i fiktivne nabavke metanola.

Takođe, kontrola kontejnera prilikom uvoza u BiH je pokazala da se u njima ne nalazi sirovina za preradu već gotovo gorivo.

Zbog svega su nadležni organi u Belgiji naknadno ovom preduzeću naložili da plati preko tri miliona evra dadžbina, koliko bi iznosile carine na uvoz biodizela iz SAD-a.

CAPITAL je o ovom slučaju napisao seriju tekstova koje možete pročitati u linkovima ispod:

Inspektori EU ispituju milionsku prevaru sa biodizelom iz Srpca

Američki biodizel pod zastavom BiH

Fabrika biodizela iz Srpca prestala sa radom

Potvrđeno pisanje CAPITAL-a o malverzacijama sa biodizelom iz Srpca

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак Fabrika iz Srpca koja je krijumčarila biodizel pokreće proizvodnju се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?