Inflacija inspirisala novi trend među mladima

Inflacija inspirisala novi trend među mladima

Link na izvornu vijest

NJUJORK – Njega kože u 10 koraka sa 20 različitih proizvoda, modni trendovi koji se smjenjuju brzinom svjetlosti, sedam kućnih aparata koji obavljaju isti posao, ali bi sve trebalo da ih imamo – sve nam to predstavljaju influenseri na društvenim mrežama objašnjavajući zašto bi trebalo da kupimo baš proizvode koje oni reklamiraju i za šta dobijaju ozbiljne honorare od sponzora.

Inflacija inspirisala novi trend među mladima

Foto: Pixabay

Novi trend koji se razvija među mladima, posebno na TikToku, je sve suprotno od toga. Neće se svidjeti ni influenserima, ni svima koji nas ubjeđuju da ćemo biti srećniji što više kupujemo.

Jer, raste broj kreatora sadržaja koji pokazuju da nose papuče iz srednje škole jer su i dalje u dobrom stanju, jednu torbicu za grad, imaju kozmetički neseser sa četiri proizvoda, nasuprot influenserima koji nam pokazuju kofere za šminku koju ne mogu potrošiti za pet godina.

Snimaju namještaj kupljen u second-hand radnjama, vintage odjeću, poručuju da stare majice nose kao pidžame, staklene tegle ne bacaju već koriste za odlaganje, ne kupuju parfeme dok ne potroše one koje trenutno imaju.

Manje je više u ovom trendu – manje kuhinjskih uređaja, dekoracije za kupatilo, odjeće, šminke, pa i kupovine novih knjiga, umjesto čega se predlaže odlazak u biblioteku.

Trend je zahvatio sve oblasti, kao što se i pretjerana potrošnja, koja ga je inspirisala, kao virus proširila svuda.

Pod heštegom “core underconsumption”, korisnici sada promovišu savjesnu potrošnju, priroritet daju kvalitetu nad kvantitetom, ohrabruju pratioce da stvari cijene umjesto da ih sakupljaju.

“TikTok je gotovo sve pretvorio u priliku za konzumerizam, čak i odlazak u šetnju postao je šoping iskustvo”, rekla je spisateljica Lora Kejpon.

Upravo su to otkrili zagovornici novog trenda od kojih su neki, po sopstvenom priznanju, kupovali previše i opisali tu stalnu trku za kupovinom novog, ljepšeg i boljeg, kao iscrpljujuću. Sada se kažu, osjećaju oslobođeno, i podsjećaju pratioce da ne moraju kupiti milion proizvoda da bi se osjećali lijepo.

Dok jedni nazivaju ovaj trend minimalna potrošnja, drugi tvrde da je to normalna potrošnja.

Kako god, pokret tvrdi da nema potrebe kupovati nešto novo ako ono što već imate savršeno funkcioniše. Kako objašnjavaju finansijski stručnjaci, pokret je djelimično i proizvod inflacije.

Predsjednica Bank of America za maloprodajno bankarstvo Holi O’Nil istakla je za Fortune da je posebno Generacija Z bila vrlo glasna u svojoj borbi da priušti osnovne potrebe u opštem rastu cijena.

“Ne želite da bacite stvar u koju ste već uložili ili kupili; želite to da optimizujete. To ima i budžetski i održivi uticaj. Svi znamo zadovoljstvo korišćenja svega što kupite, umjesto bacanja, a Generacija Z je vrlo usklađena sa tim. Oni osjećaju visoke troškove života. Znaju da moraju da nađu načine da smanje troškove”, zaključila je. eKapija

Чланак Inflacija inspirisala novi trend među mladima се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?