SAD jačaju svoje vojne kapacitete na Bliskom istoku kako bi zaštitili svoje trupe i svog saveznika Izrael

SAD jačaju svoje vojne kapacitete na Bliskom istoku kako bi zaštitili svoje trupe i svog saveznika Izrael

Link na izvornu vijest

Američki ministar obrane Lloyd Austin će poduzeti više mjera namijenjenih zaštiti američkih trupa u regionu, pružanju Izraelu više podrške i učiniti da Sjedinjene Države budu spremne odgovoriti na ovu krizu u punom razvoju, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

Nije dala više detalja, ali je rekla da bi moglo da se radi o defenzivnim vojnim kapacitetima, prenosi RSE.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden u petak je rekao da je vrlo zabrinut situacijom na Bliskom istoku i istovremeno pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da brzo postigne sporazum o primirju u Pojasu Gaze.

U telefonskom razgovoru ranije u petak u prisustvu američke potpredsjednice Kamale Harris, Biden je dao uvjeravanja Netanyahuu da su Sjedinjene Države angažirane za sigurnost Izraela naspram svih prijetnji Irana.

Iran i njegove povezane grupe pripremaju odgovor na ubojstvo u srijedu vođe Hamasa Ismaila Hanija koji ta palestinska islamistička grupa, libanski Hezbolah i Teheran pripisuju Izraelu.

Njegova smrt dogodila se dan poslije izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šokur, kod Bejruta.

Ta dva napada oživljavaju strahovanja od proširenja rata na cijeli Bliski istok, između Izraela s jedne i Irana i grupa koje ga podržavaju u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu s druge strane.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?