Strani investitori zamjeraju BiH složenu administraciju i korupciju

Strani investitori zamjeraju BiH složenu administraciju i korupciju

Link na izvornu vijest

SARAJEVO, BANJALUKA – Iako u posljednjih nekoliko godina raste povjerenje stranih investitora u Bosnu i Hercegovinu, potrebno je provesti niz reformi koje bi u budućnosti pomogle da BiH privuče značajniji broj investicija iz inostranstva.

Strani investitori zamjeraju BiH složenu administraciju i korupciju

Foto: Pixabay

Strani investitori zamjeraju složenu administraciju i korupciju, a ove zemlje najviše ulažu u BiH

“Iz dosadašnje prakse u kontaktu sa stranim investitorima možemo zaključiti da postoji povjerenje stranih investitora o ulaganju u BiH, što potvrđuje i podatak o porastu stranih investicija od 2021. godine”, ocijenili su u razgovoru za Fenu iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH – FIPA.

Kako kažu, porast investicija u najvećoj je mjeri registrovan kroz reinvesticije i dodatna ulaganja postojećih stranih investitora koji uspješno posluju u BiH.

Strani investitori zamjeraju složenu administraciju

Međutim, dodaju, u BiH je potrebno provesti niz reformi koje utiču na poboljšanje poslovnih aktivnosti (procedura) u smislu pokretanja poslovanja, dobijanja građevinskih dozvola i priključaka za električnu energiju i sl.

Strani ulagači zamjeraju složenu administraciju i korupciju što pokazuje i izvještaj asmeričkog Stejt departmenta u kojem se navodi da je Bosna i Hercegovina otvorena za strana ulaganja, ali da bi uspjeli investitori moraju da prevladaju značajne izazove uključujući endemsku korupciju, složene zakonske okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure.

“Bosna i Hercegovina se suočava s problemima koji su navedeni u izvještaju Stejt departmenta. Međutim, predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH su u kontaktu s investitorima kako bi pomogli u otklanjanju prepreka, a sve u cilju privlačenja stranih investicija u BiH”, navode iz FIPA-e.

Ističu da je za poboljšanje poslovne klime u BiH, potrebna saradnja i angažman svih nivoa vlasti.

Pritom napominju da bi efikasnije reformske promjene svakako doprinijele otvaranju novih radnih mjesta, većoj stopi zaposlenosti, što bi sveukupno imalo pozitivan uticaj na privredu u BiH.

Strani investitori su tradicionalno najviše investirali u finansijski sektor, telekomunikacije i trgovinu na veliko.

Prema saopštenju Centralne banke BiH, posmatrano po zanimanjima za Bosnu i Hercegovinu, najviše ukupnih stranih investicija je registrovano u oblasti finansijskih usluga (3,42 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,75 milijardi KM) i trgovinu na veliko (1,68 milijardi KM), te se na ove tri oblasti odnosi gotovo 40 posto stranih investicija.

Koje su zemlje najviše ulagale u BiH?

Najviše ulaganja u periodu januar – septembar 2023. godine u BiH bilo je iz Rusije, Holandije, Hrvatske, Velike Britanije, Turske, Njemačke.

Zemlje Evropske unije (EU 27) u preliminarnom iznosu DSI za pomenuti period 2023. godine u BiH učestvuju sa 45.3 posto (iznos 653.1 miliona KM).

Kada su u pitanju direktna strana ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine, iz FIPA-e kažu kako ti podaci još nisu dostupni.

Prema prvim dostupnim podacima CBBiH, a u okviru statistike platnog bilansa, neto finansijska pasiva za direktne investicije u prvom kvartalu 2024. godine je iznosila 509.40 miliona KM i veća je za 4.0% u odnosu na isti kvartal 2023. godine kada je iznosila 489.64 miliona KM. Kao i u prethodnim godinama reinvestirane zarade imaju značajno učešće, te su u periodu od januara do marta 2024. godine procijenjene sa 307.6 miliona KM i učestvuju sa 60.4% u ukupnom iznosu.

U martu 2024. godine su objavljeni podaci platnog bilansa za 2023. godinu. Prema podacima CBBiH u okviru statistike platnog bilansa, neto finansijska pasiva za direktne investicije u 2023. godini je iznosila 1,708.5 miliona KM (1.7 milijardi KM) od čega su reinvestirane zarade procijenjene sa 957.3 miliona KM. Reinvestirane zarade imaju značajno učešće koje je u 2023. iznosilo 56.0% od ukupnom iznosu.

Prema prvim preliminarnim podacima (s procijenjenim zadržanim zaradama) direktne strane investicije su veće 15,8% u odnosu na prethodnu godinu (po platnom bilansu u 2022. bilo 1,475 miliona KM). Fena/BN

Чланак Strani investitori zamjeraju BiH složenu administraciju i korupciju се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?