Instagram ponovo dostupan u Turskoj

Instagram ponovo dostupan u Turskoj

Link na izvornu vijest

ANKARA -Turska je vratila pristup platformi Instagram nakon što je kompanija pristala da sarađuje sa vlastima kada je u pitanju uklanjanje objava ako sadrže elemente određenih zločina ili ”propagande terorizma”, rekao je ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu na mreži X.

Instagram ponovo dostupan u Turskoj

Foto: Pixabay

”Kao rezultat naših pregovora sa zvaničnicima Instagrama, ukinućemo blokadu pristupa nakon što su obećali da će raditi zajedno na ispunjavanju naših zahtjeva u vezi sa kataloškim zločinima i cenzurom nametnutom korisnicima“, objavio je on.

Kataloški zločini u turskom zakonu obuhvataju djela kao što su ubistvo, seksualni napad, trgovina drogom, zlostavljanje i mučenje, prenosi Rojters.

Uraloglu je rekao da je matična kompanija Instagrama, Meta, pristala da poštuje turske zakone i obezbijedi efikasno uklanjanje objava ako sadrže elemente određenih zločina ili ”propagande terorizma“.

Turska je blokirala pristup platformi društvenih medija 2. avgusta zbog nepoštovanja ”zakona i pravila“ zemlje i javnog mišljenja, a jedan visoki turski zvaničnik optužio je Instagram da blokira objave saučešća zbog ubistva Ismaila Hanija, vođe palestinske militantne grupe Hamas.

Devetodnevna zabrana izazvala je proteste korisnika i malih preduzeća koji do kupaca dolaze preko ove platforme.

Turska se nalazi na petom mestu u svetu po korišćenju Instagrama, sa više od 57 miliona korisnika, poslije Indije, Sjedinjenih Država, Brazila i Indonezije, prema podacima platforme Statista.

”Metrika uživo pokazuje da se Instagram obnavlja kod glavnih turskih internet provajdera nakon nacionalnog ograničenja koje traje devet dana. Ovo je najduža zabrana velike platforme društvenih medija u ovoj zemlji u posljednjih nekoliko godina“, saopštilo je nadzorno telo za internet Netbloks.Euronews/Tanjug

Чланак Instagram ponovo dostupan u Turskoj се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?