<div>" title="
"Luis je osuđen bez dokaza" Odvjetnik optuženih Banjalučana od Vrhovnog suda RS zatražio oslobađajuće presude
" decoding="async" />

“Luis je osuđen bez dokaza” Odvjetnik optuženih Banjalučana od Vrhovnog suda RS zatražio oslobađajuće presude

Link na izvornu vijest

 Obrana optuženih u predmetu „Kodeks“ koji su prvostupanjskom presudom osuđeni na ukupno 22 godine zatvora zbog trgovine drogom uložila je žalbu Vrhovnom sudu RS i zatražila ponavljanje postupka, odnosno oslobađajuće presude.

Prvostupanjskom presudom Okružnog suda u Banjaluci prvooptuženi Milorad Vuković Luis iz Banjaluke i još petorica njegovih sugrađana osuđeni su u rujnu prošle godine na 22 godine i 10 mjeseci zatvora zbog kaznenih djela neovlaštena proizvodnja i promet droga i omogućavanje uživanje droga, piše Blic.rs

Vuković je osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora, drugooptuženi Luka Brković na 4 godine i dva mjeseca, a Filip Bojić na tri godine i Aljoša Marić osuđeni na po tri godine i tri mjeseca zatvora, piše Srpskainfo.

Sudac Dragan Uletilović u obrazloženju presude je izjavio da je krivica optuženih dokazana izjavama svjedoka pokajnika, policijskih službenika, uživalaca droge, ali i materijalnim dokazima.

Vukoviću i Brkoviću produžen je ujedno pritvor do pravosnažnosti presude.

Rade Ćulibrk,  odvjetnik  Vukovića i Brkovića, izjavio je da je prvostupanjska presuda nepravilna i nezakonita, jer je donesena bez kako kaže, materijalnih dokaza, kao objektivnih dokaza i subjektivnih dokaza, odnosno iskaza svjedoka.

– Kada je u pitanju i kazneno delo omogućavanje uživanja opojne droge i u tom dijelu je prvostupanjska presuda nepravilna i nezakonita, jer su svjedoci koji su u istrazi teretili optužene, na sudu izjavili da su te izjave dali pod pritiskom, prijetnjom i ucjenama i opovrgli su svoje izjave date u istrazi. Također, po samom sadržaju tih izjava, razuman prosuditelj nikako ne može zaključiti da su optuženi Vuković i Brković počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret – smatra odvjetnik optuženih. 

On je ujedno citirao deo obrazloženja prvostupanjske presude Okružnog suda u Banjaluci u kojem se navodi da „u svim aktivnostima i poslovima očigledno sudjeluje optuženi Vuković, iako u izvedenim dokazima nema nigdje direktne potvrde da se optuženi bavio prodajom kokaina“.

Za ovakvo obrazloženje presude, pa i samu prvostupanjsku presudu protiv Vukovića, advokat ocjenjuje da je donesena na osnovu pretpostavljene krivice i bez ijednog materijalnog dokaza.

– Sud je i za Brkovića konstatirao da je neutvrđenog datuma, na za sada neutvrđenom mjestu iz pravca Prijedora nabavljao kokain, te da je taj kokain prodavao, za sada nepoznatim licima, za nepoznatu cijenu. Jedino što je prvostupanjski sud utvrdio kada su u pitanju ova dvojica optuženih, jeste sljedeće. U odnosu na Luisa, da je on vješto skrivao navodno izvršenje krivičnog dela, a kada je u pitanju Brković, da je on na nepoznatim mjestima, nepoznatim licima i za nepoznati iznos novca, prodavao opojnu drogu- istakao je advokat Ćulibrk.

Dodaje kako obrana zbog svega navedenog može da konstatira da prvostupanjska presuda predstavlja presudu samo na osnovu iskaza pokajnika Petra Marjanovića čiji iskaz se i ne odnosi na Vukovića, niti za jedno krivično delo. – Kada je u pitanju Brković, ni za njega nije dokazana krivica, zato što iskaz Marjanovića nije potvrđen iskazom nijednog drugog svjedoka, jer su svi svjedoci svjedočili da su od Petra nabavljali drogu- rekao je advokat optuženih Ćulibrk.

On je posebno istaknuo da su prema optuženima pola godine bile provođene posebne istražne radnje, te da policija i tužilaštva, kako navodi advokat, nisu zabilježili nijednu prodaju i preuzimanje droge između optuženih.

– Indikativno je da je Brković sve vijeme dobivao ponudu da svjedoči protiv Luisa, a da će zauzvrat biti pušten na slobodu. Kada je odbio da lažno svjedoči protiv Vukovića, produžavan mu je pritvor zbog opasnosti od bjekstva i to zbog navodne potjernice. Obrana je u međuvremenu dokazala da za Brkovićem nikada nije bila raspisana potjernica, već policijska potraga unutar granica BiH. Kako je Brković u vrijeme istrage bio u Nemačkoj i sam se javio i učinio dostupnim sudu i pokazao da ne beži od krivičnog gonjenja i da svoju neizvjesnosti dokaže na sudu, tužilac je ipak, ostao kod svoga zahtjeva- rekao je Ćulibrk, podsjetivši da su Vuković i Brković više od 24 mjeseca u pritvoru, te da su se ciljevi mogli ostvariti i drugim mjerama zabrane.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?