Potpisan Ugovor o grantu Europske unije vrijednom 3,5 milijuna eura za dionicu Putnikovo brdo – Medakovo

Potpisan Ugovor o grantu Europske unije vrijednom 3,5 milijuna eura za dionicu Putnikovo brdo – Medakovo

Link na izvornu vijest

U četvrtak, 15.08.2024. godine direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su u Sarajevu ugovor o grantu Europske unije u vrijednosti 3,5 miliona eura za nadzor radova na dionici Putnikovo Brdo – Medakovo. 

Dionica Putnikovo Brdo – Medakovo je duga 8,5 kilometara i prolazi kroz tri općine Usoru, Doboj Jug i Tešanj. 

Na ovoj dionici gradi se šest mostova, jedan manji tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje, čeono i bočno naplatno mjesto, te centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti. 

Koridor Vc projekt je koji napreduje iz dana u dan. Tri i pol milijuna eura bespovratnih sredstava značajan je iznos za dionicu Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja u punom zamahu. Hvala Europskoj uniji na kontinuiranoj financijskoj podršci brojnim projektima na Koridoru Vc u korist svih građana. Veoma smo zadovoljni dugogodišnjom izvrsnom suradnjom. Naš plan je da cijeli potez od Sarajeva odnosno Bradine do Save bude u funkciji u drugoj polovici 2026. godine”, rekao je Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH.

0038761214465 Sulejman Omerbasic

 

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide. Za izgradnju dionice Putnikovo brdo – Medakovo Europska unija je već odobrila 12 miliona eura bespovratnih sredstava, a danas se potpisuje grant na dodatnih  3,5 miliona eura za  nadzor radova na ovoj dionici.

Europska unija posvećena je unapređenju povezanosti i regionalne integracije Bosne i Hercegovine kroz izgradnju autoceste na Koridoru Vc, najvećeg infrastrukturnog projekta u zemlji. Ovaj vitalni projekat će podstaći ekonomski rast, poboljšati saobraćaj i pozitivno uticati na svakodnevni život građana. Kako bi to podržala, EU je do sada izdvojila 870 miliona eura u grantovima, koji pokrivaju sve faze projekta, uključujući izgradnju, pripremu i nadzor. Danas se potpisuje još jedan grant za dionicu Putnikovo Brdo – Medakovo, što je još jedan korak naprijed ka završetku ovog važnog projekta”, rekao je Babajide.

Dio ovog projekta je i regulacija rijeka Usore i Tešanjke, čime će se spriječiti plavljenje naselja uz ove rijeke, izmještanje postojeće magistralne ceste M-4, dužine cca 3,5 kilometara te rekonstrukcija lokalnih cesta.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167,062,555.93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca. Izgradnja dionice Putnikovo Brdo -Medakovo se uz bespovratna sredstva EU i financira i kreditnim sredstvima osiguranim u okviru ugovora sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). 

Na sjevernoj dionici Koridora Vc u izgradnji je 50 km autoceste te je ostalo još otvoriti radove na dionici Ozimice – Poprikuše, čime će cijeli sjeverni dio koridora biti u nekoj od faza izgradnje.

Starteški plan JP Autoceste FBiH jeste da se u drugoj polovici 2026. godine završi izgradnja svih dionica na sjevernom dijelu Koridora Vc, a koji će, uslijed svoje pozicije, kao i činjenice da prolazi nizom lokalnih zajednica s velikim brojem poslovnih subjekata i snažnim potencijalom daljnjeg razvoja, biti nova žila kucavica ovoga dijela BiH.

 

The post Potpisan Ugovor o grantu Europske unije vrijednom 3,5 milijuna eura za dionicu Putnikovo brdo – Medakovo first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?