Vladu Republike Srpske iznenadio Nikšićev intervju za Capital

Vladu Republike Srpske iznenadio Nikšićev intervju za Capital

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Iznenađuje izjava premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, da su projekti poput HE Buk Bijela i aerodroma u Trebinju blokirani zbog secesionističkih prijetnji poručuju iz Vlade Republike Srpske, reagujući na jučerašnji Nikšićev intervju za CAPITAL. Iz Vlade još dodaju da imaju dobru saradnju kolegama iz Vlade Federacije ali i da političko Sarajevo pokušava spriječiti razvojne projekte u RS.

zgrada vlade rs

Foto: Capital.ba

„Republika Srpska zajedno sa Srbijom, ide u realizaciju projekta Hidroelektrane Buk Bijela i aerodroma u Trebinju. Vlada Republike Srpske i Vlada FBiH  dobro sarađuju, ali je glavni krivac političko Sarajevo čiji je cilj jasan, a to je spriječiti sve projekte koji utiču na razvoj Republike Srpske i pošlo im je za rukom da realizaciju uspore, ali nikako da spriječe“, naveli su u reagovanju iz Vlade Republike Srpske.

Podsjećaju da se, kada je u pitanju konkretno HE Buk Bijela, uzrok problema nalazi u apelaciji 24 poslanika Predstavničkog doma PS BiH koji su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH.  Dodaju da projekt izgradnje aerodroma u Trebinju nije blokiran, te da su u toku radovi koji su u nadležnosti institucija Republike Srpske.

„Na sjednici Predsjedništva BiH 2022. godine nije usvojena inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH da se Prijedlog osnova za vođenje pregovora između BiH i Srbije radi zaključivanja memoranduma za izgradnju aerodroma u Trebinju, uvrsti na dnevni red. Samim tim, Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta „Izgradnja Aerodroma Trebinje“ između Vlade Republike Srbije i BiH MoR nikad nije usvojen“, navode iz Vlade RS.

Pojašnjavaju i da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA), koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku nije dobio podršku Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, već je vraćen u redovnu proceduru.

Iz Vlade još navode da već 15 godina traje osporavanje gasifikacije Republike Srpske, ali i da njima nikada neće biti prihvatljivo osporavanje projekata koji poboljšavaju uslove  u RS i FBiH.

Podsjećamo Nikšić je u razgovoru za Capital, između ostalog, odgovarao na pitanja i šta se događa sa projektima poput HE Buk Bijela, Aerodroma Trebinje, te gasifikacije.

„Projekti koje spominjete su od šireg interesa, a realizuju se uglavnom na teritoriji entiteta RS. Ipak, zbog skorijih dešavanja, prijetnji kojekakvim secesijama, nepoštivanjem institucija države, brojni projekti su ostali blokirani. Štetu zbog toga trpe svi građani, a u nekim od konkretnih slučajeva najviše građani tog dijela Bosne i Hercegovine. Zato je potrebno sjesti za sto, konačno prihvatiti da vladavina prava podrazumijeva poštivanje državnog pravnog poretka u kojem je sasvim moguće i prihvatljivo da vam se nešto ne sviđa, ali sistem kakav jeste se mora poštovati dok se u zakonskoj proceduri eventualno ne izmijeni i ne poboljša. Takav princip važi za sve, na svim nivoima“, naveo je Nikić.

Cijeli intervju sa federalnim premijerom možete pročitati OVDJE.

CAPITAL: A.T.R.

Чланак Vladu Republike Srpske iznenadio Nikšićev intervju za Capital се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?